Vluchtelingen

Van Ranst kapittelt Decaluwé: "Ongelooflijke, onmenselijke, fascistoïde onzin"

Provinciegouverneur vraagt geen voedsel te geven aan vluchtelingen

- Door: Redactie - Bron: VRT, Facebook
2 Viroloog Marc Van Ranst. © BELGA

Griepcommissaris Marc Van Ranst haalt in een verontwaardigde Facebookpost ongemeen hard uit naar West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Die riep de bevolking gisteren op geen voedsel uit te delen aan illegale vluchtelingen. "Net als de meeuwen op het strand", schrijft Van Ranst, die zijn bericht vanmorgen nog eens herhaalde in 'Hautekiet' op Radio 1.

2 Gouverneur Carl Decaluwé © BELGA

Decaluwé maakte gisteren bekend dat er sinds begin dit jaar 890 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten opgepakt zijn in zijn provincie. Hij vroeg de bevolking geen voedsel uit te delen. "Dat is moeilijk, want het gaat uiteindelijk wel om mensen. Maar zo'n voedselbedelingen verstoren onze acties en zorgen voor een aantrekkingspool."

Professor Van Ranst vergelijkt die oproep in een Facebookpost met het voederverbod voor meeuwen in de kuststeden. "Dit is de schaamte voorbij", schrijft hij. "En deze huichelaar zit dan 's zondags waarschijnlijk als brave CD&V'er in de kerk iets vaag godvruchtigs te prevelen over naastenliefde en de hongerigen spijzen."

Van Ranst spaart de politiek niet: "De maskers vallen af. Racisme en xenofobie behoren voor sommige politieke partijen nu tot de tien geboden." Dat geldt niet enkel voor politici van rechtse signatuur, aldus Van Ranst, die naar John Crombez verwijst wanneer hij het heeft over "de ongelooflijke, onmenselijke, fascistoïde onzin die talrijke politici uitkramen".

"Je kan mensen geen basisrecht ontzeggen"

Van Ranst staat overigens lang niet alleen met zijn kritiek op de uitspraken van Decaluwé. Ook de humanitaire organisatie Dokters van de Wereld neemt 'verbijsterd' akte van de woorden.

"Wij denken dat een gouverneur vooral de taak heeft om mensen te beschermen", zegt woordvoerder Jelle Boone. "En dat is niet bepaald wat hij doet met zijn oproep. Het recht op voedsel is een basisrecht. Dat kun je die mensen niet ontzeggen."

"Anderzijds zien we ook een brede beweging ontstaan van mensen in West-Vlaanderen, net zoals in Brussel, Calais en Duinkerke, die solidair zijn met asielzoekers en met mensen die illegaal in ons land verblijven", vervolgt Boone. "Die vluchtelingen komen overigens niet naar hier om te bedelen om voedsel. Hun betrachting is inderdaad om in Groot-Brittannië te geraken, maar als we ze niet helpen, zoals de gouverneur nu voorstelt, dan duwen we ze nog meer in de illegaliteit en dreigen ze nog meer in de handen van mensen smokkelaars te vallen", besluit de woordvoerder van Dokters van de Wereld.

nieuws

cult

zine