Erdogan-rel

Tweederde Merkel-kiezers begrijpt vervolging Erdogan-komiek niet

- Sterre Lindhout - Bron: Volkskrant
1 Angela Merkel en Jan Böhmermann. © null

Heel wat Duitsers zijn het oneens met het besluit van bondskanselier Angela Merkel dat cabaretier Jan Böhmermann door het Duitse Openbaar Ministerie mag worden vervolgd voor zijn 'hekeldicht' over de Turkse president Recip Erdogan.

Slechts 22 procent van de Duitsers heeft begrip voor het besluit van de regering, blijkt uit een peiling van Bild am Sontag. Ook onder de CDU-stemmers is het percentage dat geen begrip heeft voor Merkels besluit hoog: 63 procent. De meerderheid van de commentatoren in de Duitse media is het er daarentegen over eens dat de juridische weg in dit geval de juiste is. Daarmee zou Merkel laten zien hoe zo'n geval in een 'westerse democratie' wordt afgehandeld.

Share

Geheel in zijn stijl bedankte Böhmermann ook "iedereen die niet president Erdogan is" voor hun steun

Böhmermann zelf verdwijnt tot midden mei van televisie, maakte hij zaterdagmorgen via Facebook bekend. Hij stopt met de uitzending Neo Magezine Royal "tot de publieke opinie en het internet zich weer op daadwerkelijk belangrijke zaken kunnen concentreren, zoals de vluchtelingencrisis, kattenvideo"s en het liefdesleven van Sophia Tomalla."

Geheel in zijn stijl bedankte Böhmermann ook "iedereen die niet president Erdogan is" voor hun steun. Televisiezender ZDF liet weten tijdens welke juridische procedure dan ook achter Böhmermann te blijven staan. 

Overigens heeft Böhmermann in Turkije nogal wat lotgenoten: volgens de Duitse televisiezender ZDF heeft Erdogan sinds augustus 2014 in Turkije meer dan 1.800 mensen laten vervolgen omdat ze hem beledigd zouden hebben - ongeveer drie per dag.

Hans Teeuwen

De Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen steunde Böhmermann in een interview met RTL door zich eveneens op satirische wijze uit te laten over Erdogan: "Ik ken Erdogan nog uit de tijd dat hij een kindhoertje was in Istanboel", zei hij, om vervolgens te beweren dat hij "nog een pijpbeurt van hem tegoed" heeft. 

Teeuwen is niet bang dat Erdogan ook hem aanklaagt. Als dat toch gebeurt, "dan haal ik al die andere mensen erbij die nog iets van hem tegoed hebben." Desgevraagd ontkende Teeuwen ten stelligste dat hij dit alles "satirisch" bedoelde.

nieuws

cult

zine