Demografie

Twee derde van wereldbevolking zal tegen 2050 in de stad wonen

VN voorspelt in nieuw rapport snelle groei megasteden

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving
1 Een verkoper op een markt in Delhi. De VN schat dat dit in 2028 de grootste stad ter wereld zal worden. © REUTERS

De grootste groei van steden zal plaats vinden in India, China en Nigeria, zo schatten de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in steden wonen. 

Zowat 55 procent van de wereldbevolking woont op dit moment in urbane gebieden. Dat zal stijgen tot 68 procent in 2050. China, India en Nigeria zullen verantwoordelijk zijn voor een derde van die toename. Verder verwachten de VN dat de wereldbevolking tot die tijd zal blijven groeien, maar daarna zal afnemen.

Op dit moment is Tokio de grootste stad ter wereld, met 37 miljoen inwoners. Gevolgd door Delhi (29 miljoen), Shanghai (26 miljoen) en Mexico City en São Paulo (elk 22 miljoen). Caïro, Mumbai, Peking en Dhaka hebben ongeveer 20 miljoen inwoners. 

Tegen 2028 zal Delhi volgens de VN het meeste aantal inwoners hebben. Op hetzelfde moment zal India ook China voorbijsteken als het land met het meeste aantal inwoners wereldwijd. In de toekomst zullen er ook een pak meer megasteden zijn, dat zijn plaatsen waar minstens 10 miljoen mensen wonen.  In 1990 waren er 'amper' tien megasteden. Op dit moment zijn dat er al 33 en de VN schat dat er tegen 2030 zeker 43 megasteden zullen zijn, voornamelijk in het zuiden. 

nieuws

cult

zine