Referendum Catalonië

Twee Catalaanse leiders in hechtenis na referendum

- Redactie - Bron: Belga, Reuters
1 Josep Lluis Trapero. © REUTERS

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft beslist dat twee leiders van Catalaanse onafhankelijkheidsbewegingen in hechtenis genomen moeten worden. Ze worden verdacht van opruiing. Eerder vandaag werd het hoofd van de Catalaanse politie, Josep Lluis Trapero, onder voorwaarden vrijgelaten.

Openbare aanklagers beweren dat Jordi Sanchez, de leider van Assemblea Nacional Catalana, en Jordi Cuixart van Omnium Cultural, een sleutelrol speelden in de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober. De Spaanse regering beschouwt dat referendum nog steeds als illegaal.

Het Spaanse parket had eerder vandaag ook om de aanhouding van Catalaans politiechef Josep Lluis Trapero gevraagd wegens gezagsondermijning. Na een hoorzitting werd hij vrijgelaten onder gerechtelijke controle. Trapero mag het land niet verlaten en moet zich elke twee weken melden bij een rechter. Zijn paspoort is in beslag genomen.

Het parket voert een onderzoek naar de vraag of de Catalaanse veiligheidsdiensten, de Mossos d'Esquadra, er met opzet niet in geslaagd zijn het omstreden onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober tegen te gaan. Er loopt ook een formeel onderzoek naar Trapero zelf, omdat hij de Mossos niet bevolen had om leden van de Spaanse politie te bevrijden die ingesloten zaten in een Catalaans overheidsgebouw, dat omringd was door tienduizenden betogers.

In Spanje kan men voor gezagsondermijning tot vijftien jaar cel krijgen. 

zine