Turks referendum

Turkse minister van Familiezaken komt naar Nederland over de weg

1 Turks minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya, naast Erdogan die Nederland "een nazi-overblijfsel" vindt. © afp

De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) komt over land naar Rotterdam. Dat berichtte het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag.

Nederland trok zaterdag de landingsrechten in voor het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu. De uittredende regering Rutte nam de maatregel naar eigen zeggen omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zijn gekomen na een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu in Rotterdam.

De bewindsvrouw zou eigenlijk vrijdag al spreken in Nederland in het kader van een promotietour van Turkse ministers in Europa om hun landgenoten warm te maken voor het referendum over de grondwet. Sayan Kaya kreeg te horen dat ze niet welkom was in Hengelo en Wehl. Zalenverhuurders in beide plaatsen besloten hun ruimtes niet beschikbaar te stellen voor politieke bijeenkomsten.

Het intrekken van de landingsrechten leidde tot een woedende reactie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die foeterde over Nederlandse 'nazi-overblijfselen en fascisten'. Uittredend premier Mark Rutte van de liberale VVD noemt de nazi-opmerkingen van de Turkse premier Erdogan zeer ongepast.

Ankara probeert in heel Europa de miljoenen mensen van Turkse origine ervan te overtuigen "ja" te zeggen tegen het grondwettelijk verruimen van de macht van president Recep Tayyip Erdogan.

Turkse kieswet verbiedt campagne in buitenland

Gek genoeg verbiedt artikel 94/A van de algemene verkiezingswet in Turkije het expliciet om campagne te voeren in het buitenland of diplomatieke missies in het buitenland.  Een maatregel die de AK-partij van Erdogan in 2008 heeft doorgedrukt.

De plaatsvervanger van de Nederlandse ambassadeur in Ankara is inmiddels bij de Turkse regering op het matje geroepen.

Dossier Diplomatieke rel Nederland-Turkije
Dossier Diplomatieke rel Nederland-Turkije

Lees alle artikels