Turkije

Turkse inlichtingendienst manipuleerde bewijs om vermeende Gülenisten te arresteren

- Huib Modderkolk - Bron: Volkskrant

De Turkse nationale inlichtingendienst Milli Istihbarat Teskilati (MIT) heeft discutabel en gemanipuleerd bewijs aangeleverd dat leidde tot de arrestatie van 75.000 Turkse burgers na de militaire couppoging vorig jaar.

1 © ANP

De MIT kraakte de beveiliging van een chatapplicatie, ByLock, die volgens de Turkse autoriteiten gebruikt werd door aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Hij wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de couppoging. Door de slechte beveiliging van de chatapp, belangrijke informatie over gebruikers werd bijvoorbeeld onversleuteld opgeslagen, kon de Turkse inlichtingendienst 215.000 burgers identificeren, waarvan een groot deel werd gearresteerd.

Share

Volgens de onderzoekers zijn zeven van de negen onderbouwingen in het rapport van MIT 'incorrect en dubieus

Het Nederlandse digitale beveiligingsbedrijf Fox-IT keek op verzoek van een collectief van Turkse advocaten naar de bewijsvoering en concludeert nu dat het MIT-onderzoek, dat wordt gebruikt in strafzaken, van een bijzonder laag niveau is. Het feit dat downloaden en gebruiken van ByLock praktisch automatisch inhield dat iemand een Gülenist is, is volgens Fox-IT discutabel. Daarnaast ontbeert het onderzoek 'objectiviteit en transparantie'. Ook concluderen de Nederlandse beveiligingsonderzoekers dat resultaten en screenshots 'gemanipuleerd' zijn door MIT. "Dit roept vragen op welke informatie MIT tot zijn beschikking had, wat is veranderd, waarom het is veranderd en wat precies weggelaten is" aldus onderzoekers van Fox-IT.

Een belangrijke probleem is dat gebruikersnamen op ByLock lastig aan individuele personen te koppelen zijn. Gebruikers kunnen willekeurige namen kiezen. De enige informatie die MIT had over gebruikers waren hun IP-adressen. Maar een IP-adres (bijvoorbeeld van een kantoor) leidt niet automatisch naar de juiste identificatie van de gebruiker. 'Op deze wijze gebruikers identificeren leidt tot fouten', concludeert Fox-IT. Volgens de onderzoekers zijn zeven van de negen onderbouwingen in het rapport van MIT 'incorrect en dubieus'.

In Turkije is sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 een massale jacht op vermeende aanhangers van Gülen op gang gekomen. Onder de tienduizenden die zijn vastgezet zijn vele advocaten, journalisten, rechters, ambtenaren en militairen. Twee Britse advocaten laakten eerder de bewijsvoering rond de gekraakte chatapplicatie. Volgens William Clegg en Simon Baker, die onderzoek deden in opdracht van een pro-Gülenorganisatie, schendt Turkije met de arrestatie van gebruikers van de app de mensenrechten. Zij wijzen erop dat ByLock in zeker 41 landen wordt gebruikt en dat het gebruik ervan niet beperkt was tot een bepaalde particuliere groep. 

nieuws

cult

zine