Buitenland

Turkse arrestatiebevelen voor medewerkers Saoedische kroonprins om moord journalist Khashoggi

- Rob Vreeken - Bron: De Volkskrant
1 Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië. © AP

De hoofdaanklager in Istanbul heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Saudische functionarissen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. De twee zouden – mogelijk samen met anderen – de moord hebben beraamd. Khashoggi werd begin oktober omgebracht in het Saudische consulaat in Istanbul.

Het gaat om Saud al-Qahtani, een naaste medewerker van kroonprins Mohammed bin Salman, en generaal Ahmed al-Asiri, het plaatsvervangend hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst. Volgens het parket is er “een sterk vermoeden” dat zij, mogelijk met anderen, het plan voor de moord hebben beraamd. De twee mannen werden in oktober uit hun functie gezet, nadat internationaal ophef was ontstaan over de verdwijning van Khashoggi.

Lees ook

Van superster tot paria: het ware gelaat van de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman.

VS-Senaat wil steun aan Jemen-oorlog stoppen. De brede steun daarvoor toont de onvrede over de Saudische rol in de oorlog en hun betrokkenheid bij de moord op Khashoggi.

Het besluit om arrestatiebevelen uit te vaardigen “weerspiegelt de opvatting dat de Saudische autoriteiten geen formele stappen zullen ondernemen tegen deze personen”, zei een Turkse functionaris vandaag tegen persbureau Reuters.

nieuws

cult

zine