G20

Turkije twijfelt over goedkeuring klimaatakkoord

Turkije is minder bereid om het klimaatakkoord in het Turkse parlement te bekrachtigen na de uitstap van de Verenigde Staten. Dat heeft Turks president Erdogan verklaard na afloop van de G20-top in Hamburg. 

1 De Turkse president Erdogan. © Getty Images

De Turkse president deed die uitspraak op de G20-top in Hamburg vandaag, net nadat de Europese staatshoofden unaniem verklaarden zich te zullen blijven inzetten voor het klimaatakkoord van Parijs.  President Donald Trump schaarde zich als enige van de G20-leiders niet achter de conclusie dat het klimaatverdrag van Parijs ,,onomkeerbaar" is. Op 1 juni trokken de VS zich terug uit het akkoord van eind 2015.

Erdogan verklaarde dat Frankrijk bij de ondertekening van het akkoord in 2015 beloofd had dat Turkije in aanmerking zou komen voor een financiële tegemoetkoming in ruil voor de kosten die het land moest maken om de doelstellingen te halen. "Als dat nog steeds kan doorgaan, zal het akkoord probleemloos langs het parlement passeren. Zo niet, zullen we het niet kunnen goedkeuren", aldus de president. 

Veranderde positie

"Onze positie is veranderd na het manoeuvre van de Verenigde Staten", vervolgde Erdogan. "Op dit moment ziet het er niet naar uit dat het parlement het klimaatakkoord zal goedkeuren."

Of  Turkije de daad bij het woord zal voegen, zal de toekomst uitwijzen. De Franse president Emmanuel Macron gaat op 12 december een nieuwe klimaattop in Parijs organiseren. Daar wil hij het hebben over het engagement dat twee jaar geleden werd aangegaan en het financiële aspect ervan. 

Lees ook: G20 schaart zich achter klimaatakkoord, VS geïsoleerd

Dossier G20-top in Hamburg
Dossier G20-top in Hamburg

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine