Censuur

Turkije blokkeert toegang tot Wikipedia

- Redactie - Bron: Belga, Reuters

Turken kunnen sinds zaterdagmorgen niet meer op Wikipedia. De Turkse autoriteiten hebben de toegang tot online encyclopedie geblokkeerd. Dat meldt TurkeyBlocks, een groep die censuur in Turkije in kaart brengt. 

1 © EPA

De autoriteiten blokkeerden de toegang zaterdagmorgen om acht uur (plaatselijke tijd). Alle taalversies van de online encyclopedie werden afgesloten voor de Turken. Een reden voor de blokkade is niet gegeven. Surfers via Turkse providers krijgen een foutmelding  dat "de site niet bereikt kan worden".

Verschillende internetwaakhonden beschuldigen Turkije regelmatig van het blokkeren van sociale media zoals Twitter of Facebook. Vooral na de militaire staatsgreep was dat het geval. 

De overheid heeft in het verleden ontkend dat het websites blokkeert. Vaak is er volgens de autoriteiten sprake van storingen na grote gebeurtenissen, waardoor er pieken in het internetverkeer ontstaan en de boel vastloopt. Maar technische deskundigen van de monitorgroepen zeggen dat de black-outs op sociale media opzettelijk worden veroorzaakt.

nieuws

cult

zine