Tsjetsjenië

Tsjetsjeens leider verwerpt geruchten over homovervolging

Ramzan Kadyrov, waarnemend president van Tsjetsjenië en voormalig leider van de beruchte onafhankelijkheidsmilitie Kadyrovtsy, blijft aantijgingen rond homovervolging ontkennen ondanks opstapelend bewijsmateriaal. Dat schrijft the Guardian. 

1 De ontmoeting tussen president Vladimir Poetin en Ramzan Kadyrov. © EPA

De krant Novaya Gazeta schat dat Kadyrov een klopjacht opzette naar meer dan 100 mannen waarvan men vermoedde dat ze homo waren. Drie mannen zouden daarbij zijn omgekomen. Ondanks het halsstarrige ontkennen van Kadyrov, stapelen de bewijzen zich op. 

Share

'Er zijn geen homo's in Tsjetsjenië'

Alvi Karimov, woordvoerder

Tijdens een ontmoeting met Russisch president Poetin woensdagavond deed Kadyrov de heisa af als roddels. Hij vond het zelfs "beschamend om over te spreken". Voordien had zijn woordvoerder Alvi Karimov al aangeven dat er geen homo's zijn in Tsjetsjenië. "En als ze toch zouden bestaan, moet de politie er niets aan doen omdat hun families het heft wel in eigen handen zullen nemen."

Poetin vroeg Kadyrov niet om zijn verklaringen te verduidelijken en stelde zelf ook geen verdere vragen, waardoor de ontmoeting meer leek op een publieke steunbetuiging voor Tsjetsjenië. 

Vrees voor represailles 

The Guardian kon beslag leggen op een getuigenis van een man die het doelwit was van een razzia. Ismael, een alias, vertelt aan the Guardian hoe hij via sociale media afsprak met een andere man. Toen ze elkaar uiteindelijk ontmoeten, bleek hij Ismael er te hebben ingeluisd. De onbekende man reed met hem naar een bos, waar drie mannen in militair uniform hem van zijn kleren ontdeden en in elkaar sloegen terwijl ze het hele tafereel filmden.

"Ze beledigden me, braken mijn kaak en lieten me hulpeloos achter", zegt hij. "Ze vroegen een enorme som geld, anders zouden ze de video online posten en mijn familie vertellen dat ik homo was", aldus Ismael. 

Het slachtoffer betaalde de dwangsom en ontvluchtte kort daarna Tsjetsjenië toen geruchten over de massale vervolgingen hem bereikten. De politie viel ondertussen zijn ouderlijk huis binnen en lichtte zijn moeder in over de geaardheid van haar zoon. Ismael vreest nu dat zijn eigen familie hem wil vermoorden.

Vele homo's trekken weg uit Tsjetsenië uit vrees voor represailles. Enkele Europese landen hebben intussen aangegeven dat ze visa zullen verlenen aan de opgejaagde mannen. De Russische autoriteiten lieten weten dat ze de zaak verder zullen uitspitten als meer slachtoffers zich melden. 

nieuws

cult