Verenigde Staten

Trumps populariteit op historisch dieptepunt na zes maanden presidentschap

- TT - Bron: The Washington Post, ABC News
1 getty

Donald Trump is volgens een nieuwe peiling van The Washington Post en ABC News de minst populaire Amerikaanse president in 70 jaar, gepeild op zes maanden in zijn ambtstermijn. Nog maar 36 procent van de Amerikanen vindt dat Trump het goed doet, zes procentpunt lager dan het vorige laagterecord op 100 dagen in zijn ambtstermijn.

58 procent vindt Trump een slechte president, ook al een record. De vorige president die zo laag scoorde was Gerald Ford, die maar 39 procent 'approval rating' haalde in 1975. Bll Clinton haalde na zes maanden 45 procent en Trumps voorganger Obama 59 procent. De peiling werd afgenomen tussen 10 en 13 juli.

Het eerste half jaar van het presidentschap verliep woelig, met bijvoorbeeld aanhoudende onderzoeken naar banden met Rusland in de campagne. Maar ook beleidsmatig verloopt het stroef. Zo is het inreisverbod voor inwoners van moslimlanden twee keer geschrapt door het gerecht, waardoor nu enkel een 'mini-versie' in werking kon treden. Ook is er nog geen vooruitgang geboekt in de vervanging van de zorgwet die door Obama is ingesteld.

Slechts 38 procent van de ondervraagden vindt dat Trump zijn beleidsdoelen kan uitvoeren. 50 procent verkiest Obamacare tegenover 24 procent van de Amerikanen die een versie van Trumpcare wensen. Onafhankelijk overheidsonderzoek wees onlangs uit dat meer dan 20 miljoen Amerikanen op termijn hun zorgverzekering kunnen verliezen onder de nieuwe wet.

Geïsoleerd

Trumps dalende populariteit is volgens de peiling ook te wijten aan zijn geïsoleerde situatie op het internationale politieke toneel en de uitstap van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs. Van de ondervraagde personen denkt 48 procent dat het leiderschap van de VS in de wereld is afgenomen.

Trumps populariteit stond al voor zijn eedaflegging op een laag pitje. Enkele dagen voor de eedaflegging bedroeg zijn "approval rating" volgens Gallup 40 procent, of ongeveer de helft van die van zijn voorganger Barack Obama (78 procent) voor diens inauguratie in 2009.

Trump wees de peiling vanmorgen (Amerikaanse tijd) van de hand, en noemde het "ongeveer een van de minst accurate" ooit verschenen rond verkiezingstijd. In een andere tweet haalde de president opnieuw uit naar de pers "met al zijn valse anonieme bronnen, zeer vooringenomen en zelfs frauduleuze stukkken". Volgens Trump "verstoort 'fake news' de democratie" in de VS.

nieuws

cult

zine