Trump

Trumps illegale werkster zit straks bij zijn State of Union

1 Victorina Morales deed ruim vijf jaar schoonmaakwerk in een van Trumps bekendste golfclubs. © NYT

Een vrouw uit Guatemala die al twintig jaar illegaal in de VS woont, zal dinsdag in Washington president Trumps State of the Union bijwonen.

Victorina Morales (45) werkte ruim vijf jaar als schoonmaakhulp in een golfclub van Donald Trump en is uitgenodigd door een Democratisch Congreslid.

Voor voorstanders van een beter bewaakte grens met Mexico belichaamt Morales alles wat er mis is met het Amerikaanse immigratiebeleid, waardoor ruim elf miljoen immigranten het land konden binnenkomen om er jarenlang illegaal te blijven.

Voor Congresleden als Bonnie Watson, die Morales heeft uitgenodigd voor de State of the Union, laat de schoonmaakster juist zien dat de regels rond immigratie moeten worden versoepeld, zodat "mensen als Victorina, die een positieve bijdrage leveren aan onze samenleving, op termijn de Amerikaanse nationaliteit kunnen krijgen".

Morales kan worden opgepakt als ze het Capitool betreedt. Maar omdat dit, zo vlak voor Trumps toespraak, tot grote ophef zou leiden, zal de immigratiedienst dat waarschijnlijk niet aandurven. De schoonmaakster, die in 1999 volgens eigen zeggen probleemloos Californië binnenkwam, werd in december groot nieuws door haar Trump-verleden.

In een interview met The New York Times zei ze dat ze ruim vijf jaar schoonmaakwerk had gedaan in een van Trumps bekendste golfclubs, in Bedminster in New Jersey. De leiding zou hebben geweten dat zij en veel van haar collega's illegaal in de VS verbleven, maar daar geen enkel bezwaar tegen hebben gehad.

Morales vertelde dat ze ook vaak Trumps privéverblijf aan kant hield. Ze omschreef hem tegenover de krant als een vriendelijke, gulle man, die haar vaak vijftig of honderd dollar fooi gaf.

Inmiddels heeft Victorina Morales een asielverzoek gedaan. Ze zegt dat ze Trump jarenlang heeft gerespecteerd, maar dat ze nu teleurgesteld is in hem.

Haar boodschap dinsdag aan de president? "Vergeet de muur, stop met het uit elkaar halen van gezinnen en kom met immigratiehervorming", zei ze gisteren tegen het persbureau AP.

cult

zine