100 days

Trump waarschuwt in opmerkelijk interview: "Kans op groot, groot conflict met Noord-Korea"

- Redactie - Bron: Reuters, belga.be, ANP

Amerikaans president Donald Trump waarschuwt voor de mogelijkheid op een "groot, groot conflict met Noord-Korea". In een exclusief interview met persagentschap Reuters naar aanleiding van zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis was hij ook openhartig: "Ik dacht dat het gemakkelijker zou zijn." Dit zijn de hoogtepunten uit het gesprek.

Over Noord-Korea

"De kans bestaat dat we uiteindelijk met een groot, groot conflict gaan zitten met Noord-Korea. Absoluut." Toch benadrukt Trump dat hij liever een vredevolle oplossing wil voor de crisis. "We zouden de zaken graag diplomatisch oplossen, maar het is heel moeilijk." 

Trump bereidt nu samen met zijn team een nieuwe reeks economische maatregelen voor, terwijl ze de militaire druk op Pyongyang behouden. Ook wordt onderzocht of Noord-Korea opnieuw op de Amerikaanse lijst van landen die het terrorisme ondersteunen gezet kan worden.

(Lees verder onder de tweet.)

Over China

5 Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping in Florida. © AP

Trump noemde de spanning met Noord-Korea zijn grootste uitdaging tot nog toe. Voor zijn Chinese collega Xi Jinping, die hij vorige maand ontving in zijn resort Mar-a-Lago in Florida, had hij lof: "Ik geloof dat hij hard probeert. Hij wil zeker geen onrust en dood. Dat wil hij niet zien, het is een goede man. Het is een heel goede man en ik heb hem goed leren kennen."

"Dat gezegd zijnde, hij houdt van China en van het Chinese volk. Ik weet dat hij graag in staat zou zijn iets te doen, maar het is mogelijk dat hij dat niet kan", aldus Trump.

Volgens Rex Tillerson, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft China gedreigd met sancties tegen Noord-Korea. "De Chinezen zeiden aan het regime dat wanneer het nog een nucleaire test doet, China zelf sancties zal treffen."

Share

'Het is een heel goede man en ik heb hem goed leren kennen'

Donald Trump over de Chinese president

Over Kim Jong-un

Over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei Trump dat hij hoopt dat hij rationeel is: "Hij is 27 jaar oud. Zijn vader stierf, hij nam het regime over. Zeg wat je wilt, maar dat is niet makkelijk, zeker op die leeftijd."

Over Zuid-Korea

5 © Photo News

De Amerikaanse president zei ook dat hij Zuid-Korea wil laten betalen voor het Amerikaanse antiraketsysteem THAAD, dat in het land wordt opgebouwd. Het systeem moet de Zuid-Koreanen beschermen voor een eventuele Noord-Koreaanse raketaanval. Washington en Seoel hadden op 7 maart, kort na de lancering van vier Noord-Koreaanse raketten richting de Japanse Zee, het begin van de ontplooiing van het raketschild aangekondigd. De eerste onderdelen van het THAAD-systeem (Terminal High Altitude Area Defense) zijn deze week al aangekomen in Seongju, in het zuidoosten van het land. Het zou nog dit jaar volledig operationeel moeten zijn.

"Ik heb Zuid-Korea meegedeeld dat het gepast zou zijn mochten ze daarvoor betalen. Het systeem kost 1 miljard dollar", zei Trump daarover. "Het is fenomenaal. Het schiet raketten rechtstreeks uit de lucht."

Share

"Ik heb Zuid-Korea meegedeeld dat het gepast zou zijn mochten ze betalen voor het antiraketsysteem. Het kost 1 miljard dollar'

President Trump

In een reactie wijst Seoel op een akkoord dat beide landen sloten om de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Zuid-Korea te regelen. Volgens die tekst moet Zuid-Korea zorgen voor de terreinen en de infrastructuur van het systeem, terwijl Washington moet betalen voor de uitrol en voor de werking ervan. "Er is niets veranderd aan die basispositie", meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

5 © REUTERS

Het verzoek van Washington om Seoel op te laten draaien voor de kosten van het raketschild, zou samenhangen met Trumps onvrede over een "vreselijk" vrijhandelsakkoord dat de VS en Zuid-Korea in 2011 gesloten hadden. Hij gaf voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de schuld ervoor. De president dreigde in het interview met het opheffen van het vrijhandelsakkoord: of het wordt heronderhandeld, of het wordt opgeheven, aldus de president.

Over de strijd tegen IS

Het ging ook over de strijd tegen terreurgroep IS, en die moet volgens Trump uitgeroeid worden. "Ik moet zeggen: er is een einde, en dat moet vernedering zijn", antwoordde hij op de vraag wat het eindspel zou zijn om gewelddadig islamistisch extremisme te verslaan.

Over het klimaatakkoord van Parijs

Share

Trump vindt dat de Verenigde Staten oneerlijk behandeld worden in het klimaatakkoord van Parijs

Trump had het ook over het klimaatakkoord van Parijs, waarover hij over twee weken een besluit zal nemen. De Republikein vindt dat de Verenigde Staten oneerlijk behandeld worden in het klimaatakkoord van Parijs en dat landen als China, India en Rusland te weinig geld neerleggen om kleinere landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan. Dat terwijl de VS volgens hem enorme bedragen neertellen. "We willen eerlijk behandeld worden", stelt hij.

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne verklaard dat hij de steun van de VS aan het akkoord zou opzeggen. Volgens de president zorgt het afschaffen van de 'groene regels' voor een boost in de productie van olie, gas en steenkool en levert dat duizenden banen op.

Over zijn presidentschap

5 © REUTERS

"Ik hield van mijn vorige leven. Ik was met zoveel dingen bezig." De president toonde zich ook openhartig over zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. "Dit is meer werk dan in mijn vorige leven. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn."

Volgens de president heeft hij amper nog privacy, en mist hij het bijvoorbeeld om met de wagen te rijden. "Je leeft in je eigen kleine cocon, omdat je massaal veel bescherming krijgt. Je kan eigenlijk nergens naartoe. Ik hou van autorijden. Dat kan ik niet meer."

Voor Trump zelf waren zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis alvast een groot succes. Lees er meer over in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht. 

nieuws

cult

zine