Buitenland

Trump vroeg adviseurs om Amerikaanse invasie in Venezuela

- Hannes Cools - Bron: The Guardian, AP
3 © AFP

Donald Trump heeft herhaaldelijk aangestuurd om Venezuela binnen te vallen in gesprekken met zijn topambtenaren in het Witte Huis. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Associated Press in handen kreeg.

Share

'We hebben veel opties voor Venezuela, inclusief een mogelijke militaire invasie'

Amerikaans president Donald Trump

Trump bracht het onderwerp van een invasie in augustus vorig jaar naar voren en zei: "We hebben veel opties voor Venezuela, inclusief een mogelijke militaire invasie." Volgens Associated Press zou de Amerikaanse president herhaaldelijk aangestuurd hebben op een invasie.

De dag ervoor riep Trump volgens het rapport zijn topambtenaren verrassend samen bij een speciale Oval Office-vergadering, met de vraag waarom de VS niet konden ingrijpen om het regime van Nicolas Maduro omver te werpen, omdat de politieke en economische ontrafeling van Venezuela een bedreiging vormde voor de regio en dus ook voor VS.

Een citaat van een niet-bij-naam-genoemde hogere overheidsfunctionaris dat de suggestie van een militaire invasie van Trump de aanwezigen verbaasde. Onder de aanwezigen: de toenmalige nationale beveiligingsadviseur, HR McMaster, en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson. Twee sleutelfiguren die ondertussen het Witte Huis hebben verlaten.

"Mensen lijden en sterven in Venezuela"

3 President Trump met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de toenmalige nationale beveiligingsadviseur, HR McMaster. © REUTERS

De administratiefunctionarissen zouden om beurten hebben geprobeerd Trump op andere ideeën te brengen. Ze zouden hem gewezen hebben op het feit dat dergelijke militaire actie de Latijns-Amerikaanse bondgenoten zou bruuskeren. Te meer omdat al heel wat landen het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Venezuela hebben gesteund.

"Wij Amerikanen hebben troepen over de hele wereld op plaatsen die erg ver weg zijn", zei Trump in augustus vorig jaar. "Venezuela is niet dichtbij en de mensen lijden en sterven. We hebben veel opties voor Venezuela."

Het Witte Huis kondigde later aan dat het had geweigerd om een ​​telefoontje van Maduro te beantwoorden. De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino, beschreef Trumps weigering als een "daad van gekte" en "opperste extremisme".

Share

"Mijn personeel heeft me gevraagd om dit niet te vermelden", zei Trump en vroeg vervolgens de andere leiders aan de tafel of ze zeker waren of ze geen militaire invasie wilden

Privédiner met Latijns-Amerikaanse bondgenoten

In de weken die volgden, bleef Trump vastberaden om Venezuela binnen te vallen, schrijft AP. Hij zou de kwestie ook aangekaart hebben met de Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, en tijdens de algemene vergadering van het VN-congres in september tijdens een privédiner met Latijns-Amerikaanse bondgenoten. "Bij dat diner maakte Trump duidelijk dat hij het advies van zijn assistenten negeerde", schrijft AP. "Mijn personeel heeft me gevraagd om dit niet te vermelden", zei Trump en vroeg vervolgens de andere leiders aan de tafel, of ze zeker waren dat ze geen militaire oplossing wilden.

Uiteindelijk zouden McMaster en Tillerson er toch in geslaagd zijn de Amerikaanse president op andere gedachten te brengen.

3 De Venezolaanse president Nicolas Maduro. © EPA

nieuws

cult

zine