inreisverbod

Trump verdedigt inreisverbod, dat opeens toch niet voor green cards geldt

De stafchef in het Witte Huis heeft gisteren gezegd dat het inreisverbod voor reizigers vanuit zeven aangewezen landen niet geldt voor mensen met een verblijfsvergunning, een zogeheten green card. Daarmee kondigde Reince Priebus een versoepeling aan van het verbod, dat Donald Trump vervolgens verdedigde.

1 President Donald Trump. © AP

Volgens de nieuwe Amerikaanse president is zijn laatste decreet geen moslimverbod. "Dit gaat niet over religie. Dit gaat over terreur en over hoe we ons land veilig houden." Trump wees op de tientallen andere moslimlanden waarvoor het verbod niet geldt. Ook herhaalde hij dat de maatregel negentig dagen duurt, tot er nieuw beleid doorgevoerd is. Op vrijdag tekende Trump een decreet waarmee hij met met onmiddellijke ingang toegang over de landsgrenzen verbood aan mensen met een paspoort uit Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië en Somalië.

 De maatregelen leidden tot wereldwijde onrust en chaos. Reizigers werden vastgezet op Amerikaanse luchthavens, onder wie mensen met een verblijfsvergunning, een green card. Na de verklaring van Priebus kwam de regering pas gisterenavond met een officiële verklaring over verblijfsvergunninghouders. John Kelly, die in de regering over binnenlandse veiligheid gaat, zei dat het in het nationaal belang is dat mensen die legaal in de Verenigde Staten verblijven wel het land in mogen. Volgens het Witte Huis kunnen houders van een green card nog wel extra screening verwachten.

Zwarte lijst

Op verschillende luchthavens zijn juristen vrijwillig bij elkaar gekomen om hulp te bieden aan de tegengehouden reizigers uit de zeven landen op de zwarte lijst. Ze zeggen echter dat ze worden belemmerd en geen contact kunnen maken met de mensen, ook al oordeelde een rechter zaterdag dat dat wel zou moeten. Volgens The Washington Post helpen de juristen ook familieleden die staan te wachten of die wel langs de douane kwamen.

Alle houders van een green card die de afgelopen dagen werden vastgehouden, zijn inmiddels vrij, aldus persbureau Reuters. Maar er worden gisterenavond nog steeds tientallen mensen vastgehouden op vliegvelden in het hele land. Bij die luchthavens wordt flink gedemonstreerd, evenals bij het Witte Huis en in grote steden als Boston. Er zijn duizenden mensen de straat opgegaan uit protest tegen het inreisverbod.

"Enorm succesverhaal"

Share

'Mijn beleid is gelijk aan dat van president Barack Obama in 2011, toen hij de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden aan banden legde'

President Trump

Trump verdedigde het besluit in een verklaring gisteren: "Mijn beleid is gelijk aan dat van president Barack Obama in 2011, toen hij de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden aan banden legde." De zeven landen in kwestie werden eerder door de regering van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme, aldus Trump. Amerikaanse media merken op dat reisrestricties veel minder vergaand waren onder Obama.

De Amerikaanse president sprak ook nog over de Syrische burgeroorlog: "Ik leef enorm mee met de mensen die betrokken zijn bij deze vreselijke humanitaire crisis in Syrië. Mijn eerste prioriteit zal altijd zijn om ons land te dienen en te beschermen, maar als president zal ik altijd manieren vinden om alle mensen die lijden te helpen."

Leden van het kabinet noemen het inreisverbod gisteren een "enorm succesverhaal", zo melden Amerikaanse media. Adviseur Kellyanne Conway zei dat de regelingen "een kleine prijs zijn die we moeten betalen om ons land veilig te houden".

In minstens vijf Amerikaanse staten besloten rechters dat het decreet van Trump niet opgelegd kan worden, maar het is onduidelijk wat de ambtenaren daarmee hebben gedaan. De rechters besloten vooral dat ongewenste reizigers niet teruggestuurd mogen worden, maar zeiden niet wat er dan wel moet gebeuren. De Britse overheid heeft laten weten dat Britten met een tweede nationaliteit uit een van de zeven landen zich geen zorgen hoeven te maken en dat de Amerikanen hen nog zullen binnenlaten.

nieuws

cult

zine