Verkiezingen VS

Trump kwetsbaar na tegenvallende peiling: "We hebben een probleem"

Presidentskandidaat moet slechte peilingen en kritiek uit de eigen partij slikken

- Redactie - Bron: De Volkskrant
1 Donald Trump. © photo_news

In een zeldzame uiting van nederigheid heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gezegd dat hij door eigen toedoen de strijd om het Witte Huis kan verliezen. "We hebben een probleem", erkende de Republikein deze week in Florida, een van de staten waar winst allesbehalve zeker is.

Tegen tv-zender CNBC zei Trump er rekening mee te houden dat hij geen president wordt. Het vertellen van "de waarheid" wordt hem lang niet altijd in dank afgenomen, meent hij. Grijpt hij naast het presidentschap, dan keert hij terug "naar een goed leven" - te beginnen met "een zeer, zeer mooie lange vakantie."

Trump zag zich deze week geconfronteerd met teleurstellende opiniepeilingen en groeiend onbehagen in de Republikeinse gelederen. In een uitgelekte brief vragen prominente partijgenoten aan de partijleiding om betalingen aan Trumps verkiezingscampagne op te schorten. Het geld kan volgens hen beter besteed worden aan campagnes om de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat te behouden.

"Catastrofale impact"

In de brief, geschreven door meer dan zeventig voormalige parlementariërs en stafleden, is sprake van een "catastrofale impact" van Trumps campagne op de partij. De brief bevat tal van negatieve kwalificaties over de kandidaat: roekeloos, incompetent, autoritair. Ook staat er een opsomming in van hoogst omstreden uitspraken die Trump deed. Variërend van denigrerende opmerkingen over de ouders van een gesneuvelde militair tot openlijke twijfel over de bijstand aan NAVO-bondgenoten in het geval van Russische agressie.

Deze week oogstte Trump veel kritiek met de stelling dat zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton en president Barack Obama aan de wieg van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben gestaan. Woensdag noemde Trump de president "de oprichter" van IS. "De manier waarop hij onze troepen terughaalde (uit Irak, red.)... Het was een ramp wat hij deed."

Trump noemde Clinton, die destijds minister van Buitenlandse Zaken was, 'mede-oprichter' van IS. Hij herhaalde zijn uitspraak over Obama een dag later, maar liet vrijdag via Twitter weten dat zijn opmerking "sarcastisch" bedoeld was. De eerdere suggestie dat Clinton met geweld uit het Witte Huis gehouden kan worden, echode deze week nog na.

Trump reageerde laconiek op de brief van zijn verontruste partijgenoten. Hij zei niet bang te zijn dat de partijleiding de geldkraan zal dichtdraaien. "Ik hoef alleen maar mijn bijdragen aan de Republikeinse partij stop te zetten", repliceerde de miljardair.

Share

Met ferme uitspraken over het tegengaan van immigratie en de bouw van een hek langs de Mexicaanse grens heeft Trump veel van deze kiezers van zich vervreemd

De omstreden uitspraken lijken langzaam maar zeker van invloed op de populariteit van de kandidaat, die tijdens de Republikeinse conventie van vorige maand nog voorspelde dat hij met ruime voorsprong zou winnen. In recente peilingen blijft hij steeds verder achter bij Clinton.

Onder Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst, wier stem steeds belangrijker wordt, ligt Clinton blijkens die peilingen ver voor op Trump. Dit jaar is een recordaantal van 27,3 miljoen Latino's stemgerechtigd. Met ferme uitspraken over het tegengaan van immigratie en de bouw van een hek langs de Mexicaanse grens heeft Trump veel van deze kiezers van zich vervreemd. In sommige staten kan hun stem doorslaggevend zijn. Clinton concentreert haar campagne momenteel op staten die traditioneel pro-Republikeins zijn.

nieuws

cult

zine