Donald Trump president

Trump: "Ik denk dat Rusland ons heeft gehackt, maar China doet het ook"

Donald Trump is niet van plan zijn belastingpapieren vrij te geven. Dat heeft hij gezegd in zijn eerste speech sinds hij in november verkozen werd. "De enigen die iets geven om mijn belastingpapieren, zijn journalisten."

5 © REUTERS
5 Donald Trump met zijn toekomstige vice-president Mike Pence. © EPA
Share

'Ik denk dat het Rusland was. Maar we worden ook gehackt door andere landen en andere mensen'

Donald Trump begon zijn speech met een verwijzing naar het compromitterende 'dossier' dat Rusland over hem zou hebben. "Misschien is het document uitgebracht door de inlichtingendiensten, wie weet", speculeerde hij. "Het had nooit geschreven mogen worden, het had nooit uitgebracht mogen worden. Ik heb veel respect voor de persvrijheid, maar sommige nieuwsorganisaties, vooral één televisiestation, heeft me de afgelopen jaren niet goed behandeld."

Vanuit het Kremlin werd het bestaan van die info al ontkend. "Als ze inderdaad iets hadden, dan hadden ze dat al uitgebracht", meent Trump.

Uit het rapport moet blijken dat Trumps team tijdens de campagne voortdurend in contact stond met Rusland. Gevraagd naar dat deel van het rapport, ontweek Trump nog maar eens de vraag. "Als ik president ben, dan zullen landen als Rusland, China, Japan, Mexico eindelijk respect hebben voor de Verenigde Staten."

In verband met het hackingschandaal in de aanloop naar de verkiezingen geeft de president-elect nu toe dat Rusland vermoedelijk achter de acties zat. "Ik geloof dat het Rusland was. Hij (Poetin, red.) had het niet moeten doen. Maar we worden ook gehackt door andere landen en andere mensen. 22 miljoen accounts werden gehackt door China, daar spreekt niemand over."

"Hacken is erg", zei Trump ook. "Maar kijk wat we hieruit geleerd hebben. Dat Hillary Clinton de vragen van een debat kreeg, is verschrikkelijk. En niemand sprak erover."

Op de vraag of hij aanvaardt dat Russisch president Vladimir Poetin hem probeerde te helpen winnen, antwoordde hij: "Als Poetin Donald Trump graag heeft, vind ik dat een voordeel, geen nadeel. En geloof je nu echt dat Hillary Clinton harder zou zijn voor Poetin dan ik?" 

Jobs

5 © AP

Trump meent zichzelf al op de borst te kunnen kloppen omdat hij erin zal slagen te zorgen voor meer jobs in de Verenigde Staten. "Ik word de grootste jobschepper die God ooit geschapen heeft", zo zei hij. "Dat denk ik echt." 

Hij wees daarvoor op de beslissingen van Ford en Fiat Chrysler: de eerste annuleerde de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico, de tweede gaat uitbreiden in de Verenigde Staten. "Er is een fantastische sfeer, een atmosfeer die volgens veel mensen nooit eerder gezien is." Volgens hem zullen nog meer bedrijven volgen. Hij nam daarbij vooral de farmabedrijven in het vizier. "De Amerikanen consumeren de meeste medicijnen, maar die medicijnen worden niet in de VS geproduceerd."

Share

'De Amerikanen consumeren de meeste medicijnen, maar die medicijnen worden niet in de VS geproduceerd'

Belastingdocumenten

Trump maakte ook bekend dat hij zijn belastingdocumenten niet zal vrijgeven. "De mensen zijn niet geïnteresseerd in mijn belastingdocumenten", aldus Trump. "Alleen journalisten zijn daarin geïnteresseerd. Ik geef ze niet vrij omdat ze gecontroleerd worden. Ik heb gewonnen, ik ben president."

Tijdens zijn speech zei Trump dat hij in staat zou zijn zijn bedrijf en het land tegelijkertijd te leiden, "maar dat zou ik niet willen". In de plaats daarvan zullen zijn zonen Eric en Donald Jr het bedrijf op professionele wijze leiden en hun zaken niet met hem bespreken. Op die manier zullen belangenconflicten vermeden worden, meent de aankomende president.

Volgens Trumps advocaat, die na de speech het woord nam, zal er "een muur" gebouwd worden tussen Trump en zijn bedrijf. Al veel investeringen werden stopgezet, aldus de advocaat. Meer dan dertig deals werden afgebroken en er worden geen nieuwe buitenlandse deals gesloten. 

Al Trumps zaken worden ondergebracht in een trust. Een blind trust is volgens de advocaat niet mogelijk. "Trump kan niet 'onweten' dat hij het bedrijf heeft." Van de president kan ook niet verwacht worden dat hij het bedrijf dat hij heeft opgebouwd afstaat, klinkt het. "Veel mensen hebben voor hem gestemd, net dankzij zijn zakensucces."

5 © AFP

Trump wil voorts de inkomsten van zijn bedrijven, die van buitenlandse regeringen afkomstig zijn, tot de laatste cent uitgeven, aldus zijn adviseur. Dat geld gaat naar het Amerikaans ministerie van Financiën en dus naar de begroting. "We proberen ook maar het kleinste vermoeden van een belangenconflict te vermijden." 

Regering

Share

'We doen de Democraten een grote dienst door Obamacare af te schaffen'

Donald Trump was lovend over zijn regering. "We hebben een van de beste regeringen ooit. Ik wil de beste mensen in de regering brengen. We sluiten geen goede deals meer. We hebben dus mensen nodig die slim en succesvol zijn. Ik ben erg trots op mijn kabinet."

Over Obamacare zei Trump dat het "het probleem van de Democraten" is. "We doen de Democraten een grote dienst door het af te schaffen. Je zal heel trots zijn over wat we op het vlak van gezondheidszorg gaan voorstellen. Op één dag zullen we Obamacare afschaffen én vervangen. Het nieuwe gezondheidssysteem zal veel goedkoper en veel beter zijn."

Vals nieuws

5 © AFP

Nadien kwam Trump terug op het vals nieuws. Buzzfeed zal de gevolgen van hun berichtgeving voelen, zei hij. "Het was weerzinwekkend dat de inlichtingendiensten toelieten dat verkeerde informatie naar buiten kwam. Dat was zoals nazi-Duitsland. Het is triest en illegaal dat rapporten van de veiligheidsdiensten worden gelekt naar de media."

Even ontstond er ophef, toen een journalist van CNN, dat als eerste met het nieuws over de Russische rapporten uitpakte, geen vraag mocht stellen. "Jullie organisatie is vreselijk", zei Trump. Daarna beval hij Acosta te zwijgen en "niet grof" te zijn. "Jullie zijn fake nieuws." De media die zich bezondigen aan vals nieuws, zijn "zeer oneerlijke mensen", aldus Trump. "Het voordeel dat ik heb, is dat ik erop kan antwoorden. Mensen die dat niet kunnen, worden vernietigd." Hij zegt de media niet te willen hervormen, maar hij wil mensen met een "moreel kompas". 

Muur

Share

'Ik zou anderhalf jaar kunnen wachten voor we de onderhandelingen met Mexico hebben afgerond. Maar ik wil niet wachten'

Tot slot had Trump het nog over de muur die hij plant te bouwen op de grens met Mexico. Hij zal niet wachten op onderhandelingen met Mexico alvorens aan de bouw te beginnen, zo zei hij. "Ik zou anderhalf jaar kunnen wachten voor we de onderhandelingen met Mexico hebben afgerond. Die starten meteen nadat de regering van start gaat. Maar ik wil niet wachten."

Trumps toekomstige vice-president Mike Pence probeert momenteel de laatste goedkeuringen rond te krijgen om met de bouw te starten, aldus Trump. "Mexico zal ons op een of andere manier vergoeden."

Lees ook de analyse van Bart Kerremans: "Het was al meteen vintage Trump"

nieuws