Donald Trump

Trump heeft toch "heel goede relatie" met Merkel

Amerikaanse president noemde Duitsland eerder "een gevangene van Rusland"

3 Angela Merkel en Donald Trump. © REUTERS

Duits bondskanselier Angela Merkel legt de kritiek van Amerikaans president Donald Trump op het Duitse energiebeleid naast zich neer. Die had Duitsland verweten "een gevangene van Rusland" te zijn. Duitsland voert een zelfstandig, onafhankelijk beleid, reageerde Merkel bij aankomst op de NAVO-top in Brussel. In de marge van die top zal ze ook een bilateraal gesprek met Trump hebben.

3 Amerikaans president Donald Trump werd vanochtend ontvangen door Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. © REUTERS

Na zijn ontmoeting met NAVO-secretaris Jens Stoltenberg op de Amerikaanse ambassade in Brussel had Trump zich vanmorgen in de kijker gewerkt met een sneer naar Duitsland. De president verweet de Duitsers dat ze door hun energiebeleid "compleet gecontroleerd" worden door Rusland. "Het land is een gevangene van Rusland", zei Trump in de aanwezigheid van journalisten.

Share

'Wij moeten hen beschermen tegen Rusland, maar ondertussen geven ze wel miljarden en miljarden dollars aan Rusland'

Donald Trump, Amerikaans president

"Het is erg ongelukkig dat Duitsland een grote deal sluit met Rusland over de nieuwe gasleiding Nord Stream 2", klonk het. "Wij moeten hen beschermen tegen Rusland, maar ondertussen geven ze wel miljarden en miljarden dollars aan Rusland. Zeg het maar, is dat gepast?"

De pijplijn krijgt ook kritiek van de Europese Commissie en landen als Polen, maar Duitsland stelt dat het een commercieel project is. 

Merkel: "Zelfstandig beleid"

Share

'Ik heb zelf ervaren hoe een deel van Duitsland door de Sovjet-Unie werd gecontroleerd'

Angela Merkel, Duits bondskanselier

Bij haar aankomst in Brussel heeft Duits bondskanselier Angela Merkel gereageerd op de uithaal van Trump. "Ik heb zelf ervaren hoe een deel van Duitsland door de Sovjet-Unie werd gecontroleerd", zei ze over de voormalige DDR (Oost-Duitsland). "Ik ben heel blij dat we nu in vrijheid zijn eengemaakt als de Bondsrepubliek Duitsland en dat we daarom ook kunnen stellen dat we ons eigen zelfstandig beleid kunnen maken en onafhankelijke beslissingen kunnen nemen."

Merkel benadrukte het Duitse engagement jegens de verdragsorganisatie. Ze counterde ook het argument van Trump dat Duitsland zijn NAVO-verplichtingen op vlak van defensie-uitgaven niet nakomt. Ze merkte op dat Berlijn tegen 2024 80 procent meer zou uitgeven aan defensie dan in 2014. "We zijn geëngageerd om naar 2 procent van het bruto nationaal product te gaan", zoals overeengekomen op de NAVO-top in 2014 in Wales.

De Amerikaanse president hamert er al maanden op dat de NAVO-landen hun defensie-uitgaven moeten verhogen tot 2 procent van het bbp, zoals in 2014 is afgesproken. 

Merkel verdedigde ook de Duitse bijdrage aan het bondgenootschap. "Duitsland is de op één na grootste leverancier van troepen, het grootste deel van onze militaire capaciteit is aangeboden aan de NAVO en tot op vandaag hebben we een sterk engagement tegenover Afghanistan. Daarin verdedigen we ook de belangen van de Verenigde Staten."

Trump na onderhoud met Merkel: "Hebben heel goede relaties"

Enkele uren nadat hij nog zwaar had uitgehaald naar Duitsland, heeft Trump dan toch verzekerd "heel goede relaties" te hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij had een bilaterale ontmoeting met Merkel deze namiddag in de marge van de NAVO-top in Brussel.

Share

Merkel zei tevreden te zijn over de gedachtewissel met Trump

"We spreken over militaire uitgaven en handel. We hebben heel goede relaties", aldus Trump voor de pers. De Verenigde Staten hebben volgens de Amerikaanse president een "geweldige" relatie met Duitsland. Volgens Trump heeft hij het met de bondskanselier gehad over de problemen die de gasleiding Nord Stream 2 stelt.

3 Merkel en Trump na afloop van hun bilaterale ontmoeting deze namiddag. © AP

Merkel zei tevreden te zijn over de gedachtewissel met Trump. "We hebben de kans gehad te praten over kwesties zoals migratie en de toekomst van onze commerciële relaties", zei Merkel. "We zijn partners, we zijn goede partners en we willen blijven samenwerken in de toekomst", voegde ze eraan.

De leiders van de 29 NAVO-landen zijn samen in Brussel voor een tweedaagse top. De leiders zullen instemmen met een versnelling van het militaire reactievermogen, een verhoging van de paraatheid van de troepen en het bevorderen van een 'militaire snelweg' door Europa. Twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland krijgen groen licht.

nieuws

cult

zine