buitenland

Trump ontkent akkoord met Democraten over bescherming 'Dreamers'

1 © afp

De Amerikaanse president Donald Trump en de Democraten in het Congres hebben een akkoord bereikt om de 800.000 jonge 'Dreamers' toch nog te beschermen voor uitwijzing, ook nu de president het DACA-programma van zijn voorganger Barack Obama heeft geschrapt. Dat zeiden althans de Democratische leiders in Huis en Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Trump zelf ontkent, via zijn geliefde medium, Twitter.

Onder president Obama kregen 800.000 jonge illegalen - voornamelijk uit Mexico - de kans om te studeren en werken in de VS zonder zich zorgen te moeten maken over uitwijzing. Trump besliste begin deze maand echter om het programma geleidelijk af te bouwen. Er wordt geen enkele nieuwe aanvraag meer onderzocht. Wat er gebeurt met wie het statuut nu al heeft, was nog onduidelijk. Democraten en Republikeinen in het Congres kregen zes maanden de tijd om de plannen hierover in wetten te gieten.

Volgens Pelosi en Schumer hadden ze gisteren een "zeer productieve" discussie met Trump in het Witte Huis. "We zijn overeengekomen om de beschermingen van DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, red.) snel in wetten te gieten", klinkt het in een persbericht. Het DACA-programma beschermt migranten die als kind illegaal de VS binnenkwamen, de zogenaamde 'dreamers', tegen uitzetting. Maar de president ontkent op Twitter dat er al een akkoord is: "Er werd gisteravond geen DACA-deal gesloten. Ook de massale grensbeveiliging moet goedgekeurd worden als wederdienst. Daar zal over gestemd moeten worden."

Beide partijen zouden het inderdaad ook gehad hebben over een plan voor de beveiliging van de grens met Mexico, "zonder een muur", die "verteerbaar is voor beiden", wat het Witte Huis al eerder had tegengesproken. "DACA en grensbeveiliging werden besproken, maar er is zeker geen akkoord om de muur te laten vallen", verklaarde woordvoerster Sarah Sanders toen.

nieuws

zine