Update

Trump bedreigt Venezuela met "militaire optie"

- kv - Bron: reuters, anp, ad.nl
1 Donald Trump en de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley tijdens een persconferentie in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. © afp

Nadat hij de Venezolaanse president Nicolas Maduro eerder al een "dictator" noemde, heeft de Amerikaanse president Donald Trump nu gezegd dat hij een "militaire optie" niet uitsluit als het aankomt op acties gericht tegen Venezuela. Het onverwachte dreigement is de nieuwste reactie van de Verenigde Staten op de politieke crisis in Venezuela. Caracas noemt het dreigement "gestoord", de Venezolaanse minister van Defensie laat weten dat ze de souvereiniteit van het land zullen verdedigen.

"We hebben veel mogelijkheden voor Venezuela. En trouwens, ik ga de militaire oplossing niet uitsluiten", zei Trump. "We hebben troepen overal in de wereld en heel, heel ver weg. Venezuela is niet ver weg, en de mensen zien er af en de mensen sterven er. We hebben veel opties voor Venezuela, waaronder mogelijk een militaire optie indien nodig," vertelde hij aan de aanwezige journalisten tijdens een persconferentie in de Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey.

De president deed zijn uitspraak in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley.

Het Pentagon zegt echter dat het voorlopig geen bevelen van het Witte Huis aangaande de situatie in Venezuela ontvangen heeft, maar dat het bereid is om Amerikaanse burgers en de Amerikaanse nationale belangen te beschermen.

Het Witte Huis deelde later op de dag mee dat Maduro een telefoongesprek met Trump heeft aangevraagd, maar daar hoeft de Venezolaanse president nog niet op te rekenen. "De president wil met plezier met de leider van Venezuela spreken wanneer de democratie er hersteld is," luidt het in een persmededeling.

Share

"De president wil met plezier met de leider van Venezuela spreken wanneer de democratie er hersteld is".

mededeling Witte Huis

"Gestoord"
De Venezolaanse minister van Defensie Vladimir Padrino Lopez noemt Trumps dreigement "een gestoorde daad". "We zullen de belangen en de soevereiniteit van Venezuela verdedigingen," zegt hij. "Amerika wordt geregeerd door een extremistische elite. Ik weet niet hoe het met de wereld verder moet als het draait om de mensheid, de aarde en zijn natuurlijke rijkdommen uit te roeien," aldus Lopez.

Volgens minister van Communicatie Ernesto Villegas gaat het om "een ongeziene bedreiging van de nationale soevereiniteit".

De Venezolaanse autoriteiten beweren al langer dat de VS een invasie voorbereiden. Een voormalige legergeneraal liet eerder dit jaar aan persagentschap Reuters weten dat er precies om die reden langs de kustlijn van het land luchtdoelraketten geïnstalleerd werden. Volgens het Pentagon zijn die vermoedens echter op niets gebaseerd.

Wapenvoorraad
Venezuela beschikt over 5000 MANPADS-grond-luchtraketten van Russische makelij, zo blijkt uit militaire documenten die Reuters kon inkijken. Het is de grootste gekende wapenvoorraad in Latijns-Amerika en vormt een reden tot ongerustheid voor de Amerikaanse autoriteiten.

Kritiek
De Amerikaanse senator Ben Sasse, een lid van de Senaatscommissie voor Defensie reageert kritisch op de uitspraak van Trump. "Het Congres geeft uiteraard geen toestemming voor een oorlog in Venezuela," liet hij weten in een verklaring. "Nicolas Maduro is een afschuwelijke mens, maar het Congres stemt er niet mee in om bloed van inwoners van Nebraska te vergieten, afhankelijk van naar wie de president vandaag uithaalt."

Crisis

De politieke en economische crisis in Venezuela blijft zich uitbreiden. 
De voorbije vier maanden kwamen al meer dan 120 mensen om tijdens protesten in Venezuela. Duizenden anderen werden gearresteerd.

Eind vorige maand vond een omstreden stemming plaats, die het bewind van de Venezolaanse president Nicolas Maduro vrijwel onbeperkte macht geeft.

De stemming ging gepaard met onlusten waarbij tien mensen om het leven kwamen. Een dag later liet de regering twee kopstukken van de oppositie in het land oppakken. In het land is er gebrek aan voedsel en medicijnen. De inflatie is opgelopen tot zo'n 700 procent. Ook de misdaadcijfers stijgen.

Zowel de oppositie als een almaar groeiend aantal buitenlandse regeringen weigeren de grondwetgevende vergadering te erkennen.

Internationale isolatie
Donderdag had Maduro nog gezegd dat hij tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wil samenzitten met Trump in de hoop een verdere internationale isolatie te voorkomen.

De regering-Trump heeft onder meer al de tegoeden van een aantal vooraanstaande Venezolanen bevroren. Onder hen de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van Maduro.
De betrokkenen zijn medeverantwoordelijk voor "beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen'', was de verklaring. Ook sancties tegen de olie-industrie van Venezuela worden gezien als mogelijk instrument.

Ook dichter bij huis lijkt Maduro er niet in te slagen uit het isolement te treden. Gisteren maakte de Peruviaanse regering bekend dat ze de Venezolaanse ambassadeur het land uitzet. Peru grijpt naar eigen zeggen in omdat de regering van Maduro "onaanvaardbaar" reageerde op de veroordeling door de andere Latijns-Amerikaanse landen van de situatie in het socialistische land.

Noord-Korea

Vanuit het resort zei Trump ook dat hij hoopt op een positieve uitkomst in het conflict met Noord-Korea. "Ik hoop dat het allemaal goed komt. Niemand houdt meer van vreedzame oplossingen dan president Trump." De president kondigde aan dat hij vrijdagavond (lokale tijd) per telefoon over het conflict zal spreken met de Chinese president Xi Jinping.

cult

zine