Interview.

Triomf van de angst: wat ‘Game of Thrones’ ons vertelt over het Westen

Spinozalens 2018 gaat naar Franse geopoliticoloog Dominique Moïsi

6 Lena Headey in ‘Game of Thrones’. © AP

Er is diepe angst gevaren in het Westen, de nobele idealen van de liberaal-democratie hebben plaats gemaakt voor cynisme. Om de nieuwe realiteit beter te begrijpen kunnen we best kijken naar Game of Thrones en House of Cards, zegt de Franse geopoliticoloog Dominique Moïsi. Moïsi, die daar een opmerkelijk boek over schreef, ontvangt donderdag de Spinozalens, een tweejaarlijkse onderscheiding voor denkers over ethiek en samenleving.

Wie is Dominique Moïsi?

- Geboren in Straatsburg op 21 oktober 1946.

- Studeerde aan de Sorbonne, Harvard en de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem. 

- Verbonden aan Institut Française des Relations Internationales en het Centre Européen d’Éducation Permanente.

- Getrouwd met historica Diana Pinto, vader van twee zonen. Zijn vader overleefde Auschwitz.

- Bekend van onder meer Le Nouveau Continent: Plaidoyer pour une Europe renaissante (1991), La géopolitique de l’émotion (2009) en Un juif Improbable (2011).

‘Winter is coming’, luidt de beruchte slagzin uit Game of Thrones. Maar voor de bekende Franse geopoliticoloog Dominique Moïsi, zoon van een vader die Auschwitz overleefde, zijn de fantasy-achtige middeleeuwen die in de topreeks worden neergezet een aannemelijke metafoor voor de reële chaos in het Midden-Oosten. Net zoals House of Cards de overwinning van Donald Trump voorspelde, en Lord Crawley de brexit al aankondigde in Downton Abbey.

nieuws

cult

zine