Klimaatopwarming

Toenemende temperaturen doen wereldeconomie serieus zweten

1 Indische arbeiders zoeken verfrissing voordat ze terug aan hun dagelijkse taken beginnen. In juni gingen de temperaturen richting 50 graden Celsius. © AP

Voor wie vandaag moet werken is de warmte geen pretje, maar een rapport van de Verenigde Naties doet daar nog een schepje bovenop. De toenemende temperaturen door de klimaatopwarming zouden tegen 2030 meer dan twee biljoen dollar - 12 nullen - kosten aan de wereldeconomie. Vooral in (sub)tropische gebieden, zoals Zuid-Oost-Azië, vormen de extreme temperaturen een probleem voor de productiviteit van fysieke arbeiders.

Share

In gebieden die sowieso al veel hitte te verduren krijgen, tast de huidige klimaatsituatie de productiviteit en de gezondheid van mensen aan

Onderzoeker Tord Kjellstrom

De VN loste vandaag een rapport waarin het waarschuwt voor de gevolgen van de klimaatopwarming op de productiviteit van werknemers. In (sub)tropische gebieden lopen vooral de laagstbetaalde werknemers, die zwaar fysiek werk uitvoeren, risico door aanhoudende blootstelling aan extreme hitte. In Zuid-Oost-Azië zouden bij dat soort jobs tot 20 procent van de werkuren verloren gaan en die cijfers kunnen verdubbelen richting 2050 als er niets aan de klimaatopwarming gebeurt.

Landen als Indonesië en Thailand lijden zwaar onder de stijgende temperaturen. "In gebieden die sowieso al veel hitte te verduren krijgen, tast de huidige klimaatsituatie de productiviteit en de gezondheid van mensen aan", zegt onderzoeker Tord Kjellstrom. Hij gelooft dat "de toenemende nood aan rustmomenten een belangrijk probleem kan worden" en spoort landen aan om "actie te ondernemen" tegen de klimaatopwarming.

In april tekenden 175 landen op de klimaatconferentie in Parijs een overeenkomst om de globale stijging in temperaturen "ruim onder" 2 graden Celsius te houden. De eerste drie maanden van 2016 braken alvast de temperatuurrecords en 2015 was het warmste jaar op onze planeet sinds de cijfers worden bijgehouden.

nieuws

zine