Kenia

Keniaans president: “Alle terroristen van aanslag Nairobi zijn omgebracht, veertien onschuldigen gedood”

- Redactie - Bron: Volkskrant, Belga

Bij de aanslag op een luxehotel in Nairobi zijn alle terroristen omgebracht. Dat zegt Keniaans president Uhuru Kenyatta, die eraan toevoegt dat “veertien onschuldige levens verloren gingen door deze terroristen”. De islamitische terreurgroep Al Shabaab uit buurland Somalië heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. 

“Ik kan bevestigen dat een uur geleden de operatie in het DusitD2-hotel is afgelopen en dat alle terroristen geëlimineerd zijn”, zei president Kenyatta woensdagochtend tijdens een tv-toespraak. Eerder was er sprake van vier terroristen, van wie één zichzelf bij het begin van de aanval, dinsdagnamiddag, opblies. 

4 © Volkskrant

Nog volgens Kenyatta gingen “veertien onschuldige levens verloren door deze terroristen”. Er vielen ook gewonden, maar Kenyatta zei niet hoeveel. Meer dan 700 mensen werden uit het hotel geëvacueerd.

“We hebben deze dreiging aangepakt en onze vrienden en de rest van de wereld getoond dat we een land zijn dat elke bedreiging tegen onze natie aan kan”, aldus Kenyatta. “We rouwen vanochtend als land, en ik en elke Keniaan denken aan de onschuldige mannen en vrouwen die omkwamen bij dit zinloos geweld.”

Rond middernacht had de Keniaanse overheid aangekondigd dat alles veilig was. Toch werden in de loop van de nacht nog ontploffingen en schoten gehoord, op het moment dat vijftig mensen uit het hotel werden geëvacueerd. Meerdere medewerkers van het hotel zaten nog tot de ochtend vast.

De aanval speelde zich af in een chique buurt niet ver van het winkelcentrum Westgate, waar in 2013 bij een vergelijkbare aanslag van Al Shabaab 67 burgers omkwamen.

4 Veiligheidstroepen helpen burgers te vluchten. © AP

Al Shabaab heeft afgelopen jaren vaker aanslagen in Kenia gepleegd, waarbij groepjes terroristen door vochten tot de dood. De aanvallen zijn vergeldingen voor militaire operaties die het Keniaanse leger uitvoert op Somalisch grondgebied vanwege de burgeroorlog die daar al jarenlang woedt. In 2015 werden bij een aanval op de universiteit van Garissa meer dan 150 studenten gedood.

4 Mensen ontvluchten het hotel waar de explosies plaatsvonden. © AFP

nieuws

cult

zine