Syrië

Syrië nu ook strijdtoneel voor Israël en Iran

Conflict tussen oude vijanden laait op na wederzijdse raketbeschietingen

- Theo Koelé - Bron: de Volkskrant
2 Israëlische soldaten bij een raketlanceerder op de Golanhoogten. Volgens hun minister is het overgrote deel van de Iraanse militaire macht in Syrië uit de weg geruimd. © AFP

Jarenlang heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gefulmineerd tegen de internationale nucleaire deal met Iran. Nauwelijks had de Amerikaanse president Donald Trump deze week zijn smeekbede verhoord door zijn handen af te trekken van de overeenkomst, of Iraanse troepen in Syrië bestookten de door Israël bezette Golanhoogten met conventionele wapens.

Is de eerste raketaanval sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog in 2011, die donderdag door Israël prompt beantwoord werd, de voorbode van een oplaaiende strijd tussen de aartsvijanden Iran en Israël?

"De grootste en acute dreiging voor de veiligheid van Israël is niet een Iran met kernwapens, maar bestaat uit Iraanse activiteiten in Syrië", schreef commentator Micheal Koplov in de Israëlische krant Haaretz. Iraanse militairen hebben niet alleen vaste voet aan de grond gekregen in Israëls buurland, Teheran heeft ook de fundamentalistische Hezbollah-beweging – die al vaker in strijd met Israël verwikkeld was – geholpen bij de opbouw van een enorm wapenarsenaal.

nieuws

cult

zine