Filipijnen

Tyfoon Mangkhut eist zeker 29 slachtoffers, schade is niet te overzien

3 Tyfoon Mangkhut raast over Zuid-Oost Azië. © Thomson Reuters

Tyfoon Mangkhut heeft al 29 levens geëist op de Filipijnen. Ook moesten bijna 90.000 mensen hun huizen verlaten. De Chinese nationale weerdiensten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd voor het zuiden van China. 

Tienduizenden mensen werden in veiligheid gebracht, en schepen moesten terugkeren naar de haven. Hongkong kwam door de tyfoon bijna volledig tot stilstand. Op televisiebeelden zijn overstroomde straten, ontwortelde bomen en beschadigde gebouwen te zien, maar ook het vliegverkeer is ontregeld.

De meeste doden op de Filipijnen vielen door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De lokale autoriteiten houden er rekening mee dat het dodental nog verder zal oplopen, want zeker vijf mensen zijn nog vermist.

Share

Het is de zwaarste storm van 2018

De lokale autoriteiten waarschuwen voor meer modderstromen en overstromingen door de grote hoeveelheid regen die valt. Rivieren kunnen makkelijk buiten de oevers treden.

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk om de puinhoop op te ruimen.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. "Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken."

3 © AP
3 © AP

nieuws

cult

zine