buitenland

Steeds meer Japanse schoolmeisjes geraken in klauwen van de seksindustrie

1 © thinkstock

Steeds meer schoolmeisjes in Japan geraken in handen van de boomende seksindustrie. "Alleen al in Tokio zijn er minstens 5.000 meisjes bij betrokken", verklaarde Yumeno Nito.

De 25-jarige vrouw leidt de hulporganisatie Colabo, die zich inzet voor slachtoffers. "JK" (voor Joshi Kosei, meisje uit het middelbaar) wordt de handel in de seksuele uitbuiting van minderjarigen genoemd. Vele slachtoffers komen uit de lagere sociale klasse en vaak verscheurde families, zei Nito donderdag in de club voor buitenlandse correspondenten FCCJ in Tokio.

Afglijden in armoede
De economische koers van de conservatieve regeringsleider Shinzo Abe verscherpt het probleem omdat steeds meer families afglijden in de armoede. Tegelijkertijd geraken echter ook steeds meer meisjes uit families zonder financiële of andere problemen in de vangarmen van de seksindustrie. De exploitanten van dergelijke "JK"-aangelegenheden hanteren telkens nieuwe zakenmodellen om de wetten te omzeilen.

"Onschadelijke bijverdienste"
De meisjes worden door de pooiers wijsgemaakt dat het om een onschadelijke bijverdienste gaat. Nito vordert onder andere meer opvangcentra voor de jonge slachtoffers.