buitenland

Steeds meer IS-militanten in Indonesië

- Bewerkt door: IVI - Bron: Reuters
1 Bij een zelfmoordaanslag op een bus in Jakarta eind mei zijn drie politieagenten om het leven gekomen. Indonesië heeft de beveiliging in het land opgevoerd sinds de verhoogde dreiging van IS. © epa

De aanwezigheid van terreurgroep IS in Indonesië is steeds meer aan het uitbreiden. Volgens generaal Gatot Nurmantyo zitten er IS-militanten is zowat alle provincies in Indonesië.

De laatste maanden is IS actiever geworden in Zuidoost-Azië. In Indonesië maken ze zich zorgen over de verhoogde aanwezigheid van militanten van de terreurgroep. In bijna elke provincie zouden er cellen van IS zijn. Volgens de generaal gaat het wel om "slapende cellen", maar dat wil niet zeggen dat er geen reden is voor bezorgdheid. "Deze slapende cellen kunnen zich makkelijk verenigen met radicale cellen", zegt Nurmantyo. In Indonesië is de overgrote meerderheid van de bevolking moslim.  

Ook in andere landen in de regio heerst een verhoogde dreiging van de terreurgroep. De beveiliging in die landen, onder andere in Maleisië en de Filipijnen, is opgevoerd. De aanslag in Jakarta in januari 2016 was de eerste door IS in de regio, sindsdien heeft de terreurgroep al verschillende aanslagen opgeëist. Eind mei zijn nog drie politieagenten om het leven gekomen nadat twee IS-militanten zichzelf hebben opgeblazen aan een bus. 

nieuws

cult

zine