Zimbabwe

Partij van Mugabe beschuldigt legerchef van "verraderlijk gedrag", terwijl tanks de hoofdstad naderen

4 Deze beelden werden vandaag buiten Harare gemaakt. © REUTERS

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft in een persmededeling de stafchef van het leger beschuldigd van "verraderlijk gedrag". Die laatste had gisteren zwaar uitgehaald naar de 93-jarige president. Intussen zijn er tanks en militairen op weg naar de hoofdstad Harare. Of er sprake is van een staatsgreep tegen de president is vooralsnog onduidelijk.

4 © REUTERS
4 © REUTERS

Ooggetuigen meldden dat tanks en militairen vandaag op weg waren naar Harare. Ook in de straten van de hoofdstad zouden al tanks te zien zijn, blijkt uit beelden op sociale media. Er waren ook berichten dat de toegang tot de staatszender ZBC zou zijn afgesloten en dat militairen het gebouw zijn binnengevallen. 

De aanwezigheid van de legervoertuigen leidde meteen tot speculatie over de plannen van de militairen. Het bleef echter rustig in de hoofdstad. Volgens analisten is het voorbarig om te spreken van een poging tot staatsgreep. Zanu PF, de regeringspartij in Zimbabwe, ontkende via Twitter dat er een staatsgreep aan de gang is in het land. "Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga door met uw leven en moei u met uw eigen problemen", staat er in het Engels in de tweet. 

4 Gisteren waarschuwde generaal Constantine Chiwenga nog dat het leger in Zimbabwe tussenbeide zou komen als er geen einde kwam aan de zuiveringsoperaties. © AFP

Toch is er duidelijk sprake van een breuk tussen Mugabe en het leger. De onrust ontstond gisteren toen Constantino Chiwenga, de generaal van het leger, ermee dreigde in te grijpen als de zuiveringen binnen Zanu-PF niet stoppen. Een week geleden werd de 75-jarige vicepresident Emmerson Mnangagwa, die lange tijd gold als opvolger van de 93-jarige Mugabe, uit zijn functie ontslagen en uit de regerende partij gezet.

In een verklaring liet de partij weten dat ze nooit zal toegeven aan druk vanuit de strijdkrachten. De opmerkingen van generaal Constantino Chiwenga zijn volgens Zanu-PF een duidelijk teken dat de generaal "de nationale vrede wil verstoren (...) en van een gedrag gelijk aan verraad, bedoeld om de opstand aan te moedigen", luidt de mededeling.

Grace Mugabe

Door het vertrek van Mnangagwa lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden. De 52-jarige Grace ligt goed bij de machtige jongerenbeweging van de partij, maar is minder populair onder veteranen van de Zimbabwaanse onafhankelijkheidsoorlog. Die strijders genoten een bevoorrechte positie binnen de Zanu-PF, maar moeten steeds vaker wijken.

Robert Mugabe is al 37 jaar aan de macht en is de enige president die Zimbabwe ooit gekend heeft. De onvrede onder de bevolking lijkt echter toe te nemen. De Zimbabwaanse economie is sinds het jaar 2000 fors gekrompen.

nieuws

cult

zine