catalonië

Spanje dagvaardt ruim 700 Catalaanse burgemeesters

1 Duizenden Catalanen verzamelen in de straten van Barcelona. © Photo News

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft lokale autoriteiten gevraagd ruim zevenhonderd Catalaanse burgemeesters te dagvaarden. Het gaat om bestuurders die het referendum op 1 oktober over regionale onafhankelijkheid steunen. Madrid heeft het referendum gebrandmerkt als illegaal.

Door deze jongste stap staan de verhoudingen op scherp. De Spaanse overheid is fel gekant tegen elke stap die kan leiden naar onafhankelijkheid van Catalonië. De burgemeesters die zij nu via de rechter wil aanpakken, hebben ingestemd met het gebruik van publieke gebouwen om te kunnen stemmen. Opmerkelijke uitzondering is de burgemeester van Barcelona, de hoofdstad van Catalonië. Deze heeft zich nog niet uitgesproken.

Reageren de betrokken burgemeesters niet op de dagvaarding, dan moet de politie ze aanhouden, vindt het OM.

Catalonië in het uiterste noordoosten is een autonome en welvarende regio. Het telt bijna 8 miljoen inwoners. Het maakt al eeuwen deel uit van Spanje, maar de huidige regering stuurt aan op onafhankelijkheid. Het hooggerechtshof beoordeelde het referendum als illegaal. Aan dat oordeel laten de Catalanen zich echter niets gelegen liggen.

nieuws

cult

zine