Soedan

Soedanese president al Bashir voorgedragen als kandidaat voor ongrondwettelijke derde termijn

1 Soedanese president Omar al Bashir is aan de macht sinds 1989. © REUTERS

De Nationale Congrespartij, die aan de macht is in Soedan, heeft president Omar al Bashir vandaag voorgedragen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2020. Indien hij de kandidatuur accepteert, stelt hij zich voor een derde ambtstermijn kandidaat, wat volgens de grondwet niet mogelijk is. 

De Soedanese grondwet en het charter van de partij die aan de macht is, beperken het aantal ambtstermijnen tot twee per persoon. Wil Al Bashir zich toch kandidaat stellen, dan zal de partij een reeks amendementen moeten indienen om die grondwet te wijzigen.

"We hebben beslist om de nodige stappen te zetten zodat hij zich kan presenteren bij de presidentsverkiezing van 2020", aldus het hoofd van het raadgevend comité van de partij. Welke stappen juist ondernomen zullen worden, zegt hij er niet bij.

Al Bashir kwam in 1989 aan de macht, nadat hij via een staatsgreep premier Sadek Al Mahdi aan de kant schoof. Hij wordt door het Internationaal Strafhof beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en volkerenmoord in de provincie Darfoer. In 2016 verklaarde al-Bashir nog dat hij in 2020 een stap opzij zou zetten nadat zijn mandaat afgelopen is.

nieuws

cult

zine