buitenland

Slachtoffers van verkrachting in de cel in Louisiana als ze niet getuigen tegen dader

- Bewerkt door: IVI - Bron: The Independent
1 © thinkstock

De openbaar aanklager van de Amerikaanse staat Louisiana, Leon Cannizzaro, zegt dat hij slachtoffers van verkrachting achter de tralies zal zetten als ze niet willen getuigen tegen hun agressor. "Als ik slachtoffers in de gevangenis moet steken voor acht dagen om zo de verkrachter te kunnen opsluiten en te voorkomen dat hij anderen aanvalt, dan doe ik dat", zei Cannizzaro in een interview met Eyewitness News vorige week.

Volgens de wet in Louisiana mag de politie belangrijke getuigen in een zaak aanhouden tot ze een getuigenis afleggen of een borgsom betalen. In zaken rond huiselijk geweld of verkrachting is het slachtoffer vaak de enige getuige die de meest belangrijke informatie kan geven aan onderzoekers.  

Vorig jaar heeft de openbaar aanklager zes slachtoffers van verkrachting of huiselijk geweld achter de tralies gestoken omdat ze niet wilden getuigen in hun eigen rechtszaak.

Cannizzaro vindt het onbegrijpelijk dat slachtoffers geen getuigenis willen afleggen. "Ik vind het heel verkeerd dat slachtoffers zeggen dat ze er niet willen bij betrokken worden als er al stappen zijn genomen om een dader te berechten", aldus Cannizzaro.

Getraumatiseerd door verhoor

De non-profit organisatie Court Watch NOLA (CWN) had de dag voor het interview van Cannizzaro nog een rapport uitgebracht waarin de organisatie kritiek geeft op die manier van werken. CWN houdt het rechtssysteem in New Orleans, een stad in Louisiana, in het oog en pleit voor een hervorming binnen het gerecht in de staat. In het rapport benadrukt CWN dat veel slachtoffers getraumatiseerd zijn door de aanpak van de politie tijdens een verhoor.

"Politieagenten hebben bepaalde technieken om informatie los te krijgen uit verdachten. We zien heel vaak dat ze diezelfde technieken toepassen tijdens een verhoor met een slachtoffer", zegt Lynn Schafran, directrice van de National Judicial Education Program. De NJEP houdt zich bezig met gelijke rechten voor vrouwen en mannen binnen het rechtssysteem. De organisatie focust op rechtszaken rond verkrachting en huiselijk geweld. Schafran vreest dat slachtoffers door dit systeem ontmoedigd worden om een verkrachting of mishandeling te melden. Ze worden namelijk zelf gestraft voor een misdaad tegen hen.

nieuws

cult