duitsland

Schulz wil 'Verenigde Staten van Europa' tegen 2025: "Europa is onze levensverzekering"

Duitse socialisten stemmen over gesprekken met Merkel om uit politieke crisis te geraken

- Redactie - Bron: belga.be, ANP
1 Martin Schulz, leider van de Duitse sociaaldemocraten. © AP

De leider van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, Martin Schulz, heeft vandaag een oproep gelanceerd aan zijn partijgenoten. Hij spoorde hen aan om aan het nationale belang te denken en Europa een duw in de rug te geven door te stemmen voor coalitiegesprekken met kanselier Angela Merkel. Hij herhaalde zijn wens voor "een Verenigde Staten van Europa" tegen 2025.

Schulz werd op het partijcongres in Berlijn met sprekend gemak herverkozen, hoewel de partij onder zijn leiding bij de verkiezingen van september haar slechtste resultaat haalde sinds 1949. Dat uitte zich ook in de stemming: toen hij in mei voor het eerst werd verkozen, kreeg hij alle stemmen achter zich; deze keer moest hij zich tevreden stellen met een score van 81,9 procent. De stemming vond plaats nadat Schulz zijn partijgenoten wist te overtuigen van het aanknopen van gesprekken over een regeringsvorming met de CDU van bondskanselier Angela Merkel. 

De Duitse socialisten zijn erg verdeeld over hoe het verder moet: ofwel een nieuwe coalitie steunen voor de komende vier jaar met de christen-democratische CDU van Merkel en de Beierse afdeling, de CSU, ofwel in oppositie gaan na de smadelijke nederlaag in de verkiezingen van september, toen het slechtste resultaat van de SPD sinds 1994 werd neergezet.

"Er is een sterke SPD nodig om ons land sterk te maken. En er is een sterk Duitsland nodig om Europa sterk te maken", had Schulz eerder vandaag gezegd.

Vernieuwingsoperatie

Share

'We moeten niet ten alle prijze in de regering zitten'

Martin Schulz

Naast een mogelijke coalitie van SPD, CDU en CSU wordt ook nagedacht over het verlenen van steun aan de kanselier door een minderheidsregering onder haar leiding te steunen. In een emotionele toespraak zei Schulz dat hij het liefst gaat voor een vernieuwingsoperatie van zijn partij, maar dat zo een makeover van de SPD niet boven het belang van het land kan gesteld worden.

"We moeten niet ten alle prijze in de regering zitten", zei Schulz nog. Als er met Merkel wordt gepraat, moeten wel thema's als sociale ongelijkheid, noodzakelijke onderwijshervormingen, het milieubeleid en de modernisering van de industrie aan bod komen. Pas als de SPD haar programma kan realiseren, mag eraan gedacht worden om weer in een nieuwe regering met Merkel te stappen. 

"Verenigde Staten van Europa"

Schulz hield verder nog een pleidooi voor het oprichten van een "Verenigde Staten van Europa" tegen 2025 met een gemeenschappelijke grondwet. "Die grondwet moet dan voorgelegd worden aan de lidstaten. Wie niet wil tekenen moet automatisch de EU verlaten", aldus Schulz. "Europa is onze levensverzekering."

 Het voorstel zal wellicht op verzet van de partij van bondskanselier Merkel stoten. 

nieuws

cult

zine