Florida

Schietpartij op middelbare school in Florida: 17 doden, schutter was geschorste ex-leerling

- Redactie - Bron: CNN, CBS, Reuters
9 © AFP/Twitter

Bij een schietpartij op een middelbare school in Parkland, Florida heeft een dolle schutter gisteren een bloedbad aangericht. De sheriff van Broward County bevestigt dat er 17 doden te betreuren vallen. 15 anderen, waaronder de schutter, zijn naar het ziekenhuis gevoerd. De dader is een oud-leerling van de school.

De schietpartij vond plaats op de Marjory Stoneman Douglas High School in de Amerikaanse staat Florida. De lessen waren bijna achter de rug, toen het brandalarm afging. De schutter zou dat met rookgranaten geactiveerd hebben om verwarring te zaaien. Hij droeg zelf een gasmasker, gebruikte een semiautomatisch wapen en had veel munitie bij zich.

De dader trok al schietend door de school en werd later buiten in een nabijgelegen buurt gearresteerd. Volgens ABC News verstopte hij zich tussen de leerlingen die door de politie uit het gebouw begeleid werden. Zijn wapen had hij achtergelaten. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, volgens CNN omdat hij kampte met ademhalingsproblemen. Nadien werd hij meegenomen door de politie.

17 doden

Sheriff Scott Israel bevestigt dat het dodental momenteel op zeventien staat. Twaalf mensen stierven in het gebouw, twee kwamen om net buiten het gebouw, twee in het ziekenhuis en één langs een weg. Het gaat zowel om volwassenen als studenten, zegt Israel. Voorlopig zijn slechts twaalf van de zeventien dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Een van de slachtoffers is een rugbycoach.

Geschorste leerling

De schutter kon ondertussen worden gearresteerd en is geïdentificeerd als de negentienjarige Nikolas Cruz. Beelden tonen hoe hij door politiemensen wordt weggeleid. De verdachte werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ook slachtoffers van de schietpartij werden opgevangen. 

De jongeman was in het verleden een leerling van de Marjory Stoneman Douglas High School, maar werd vorig jaar geschorst om disciplinaire redenen. Leerlingen die Cruz kennen, zeggen niet verrast te zijn.

De sheriff zegt dat de agenten momenteel de socialemediapagina's van de schutter uitpluizen en erg verontrustende informatie op het spoor gekomen zijn. Over het motief van de dader had hij nog geen informatie. 

In de VS heerst momenteel grote verbaasdheid over het feit dat Cruz niet gekend was bij de autoriteiten, hoewel hij vorig jaar werd geschorst door de school en blijkbaar algemeen geweten was dat hij wapengek was. Tijdens de persconferentie riep de sheriff de burgers daarom op om voortaan de politie op de hoogte te brengen van ongewoon, zorgwekkend gedrag. 

9 © RV

"Iedereen begon te rennen"

9 © Photo News

De school telt 3.200 studenten en 129 leerkrachten. Op livebeelden was te zien hoe hulpdiensten leerlingen en personeel naar buiten haalden. Een leerling vertelt hoe hij drie schoten hoorde en er massale paniek ontstond. "Iedereen begon te rennen", vertelt hij aan FOX 35 WOFL. "We dachten eerst dat het om een brandoefening ging, zoals we eerder vandaag hebben gehad, maar begrepen al snel dat er iets ernstigers aan de hand was." 

De school ging in volledige 'lockdown'. Zwaarbewapende agenten begeleidden de studenten die aanwezig waren, naar buiten. De politie vroeg alle leerlingen die nog in de schoolgebouwen waren zich te verschansen en te wachten tot agenten hen in veiligheid brengen.  Momenteel is iedereen geëvacueerd. SWAT-teams hebben vervolgens de gebouwen systematisch onderzocht en ook een explosievenruimingsdienst pluist momenteel het gebouw uit.

De 18-jarige Nicole Baltzer vertelde aan CNN dat het brandalarm een tiental minuten voor het einde van de schooldag afging. Terwijl de studenten het gebouw verlieten, weerklonken er geweerschoten en rende iedereen weer de school in. "Ik hoorde zoveel schoten, minstens zes. Ze waren erg dichtbij", zegt ze. Een politieagent maande haar aan om de ogen te sluiten terwijl ze voorbij een klaslokaal met een gebroken raam wandelde. "Er is daar niets goeds te zien," zei hij haar.

Catastrofe

9 De dader wordt weggeleid. © Twitter

"Het is een catastrofe. Er zijn geen woorden voor", zei Israel. Hij vertelde ook dat de dader zonder incidenten ingerekend was. Hetzelfde verhaal bij Robert Runcie, hoofd van het schooldistrict: "Het is een hartverscheurende tragedie," verklaarde die. Hij zei ook dat de dader mogelijks de school binnen was gekomen tijdens de pauze. Er zouden geen waarschuwingen of bedreigingen ontvangen zijn in de aanloop naar de tragedie. 

Sinds het begin van dit jaar waren er al bijna twintig schietpartijen op scholen in de VS. President Donald Trump betuigde al zijn medeleven aan de slachtoffers. "Geen kind, leerkracht of wie dan ook zou zich onveilig mogen voelen in een Amerikaanse school", zo schreef hij op Twitter.

Het zou om de dodelijkste schietpartij op een school gaan sinds Sandy Hook in 2012, toen 26 mensen omgebracht werden.

9 De verdachte wordt in een ambulance gelegd. © REUTERS

Democratisch senator Bill Nelson van Florida deelde zijn medeleven mee aan de slachtoffers en hun nabestaanden. 

Het schooldistrict heeft ondertussen meegedeeld dat de getroffen school voor de rest van de week gesloten blijft.

9 Hulpdiensten ontfermen zich over een slachtoffer. © REUTERS
9 Leerlingen worden geëvacueerd. © AFP
9 © AFP
9 © AFP

nieuws

cult

zine