Saudi-Arabië

Saudische vrouw die vluchtte voor familie: “Ik krijg asiel in Australië”

1 Rahaf Mohammed al-Qunun. © REUTERS

De 18-jarige Saudische vrouw die haar familie ontvluchtte en asiel aanvroeg bij haar aankomst in Bangkok, vertrekt vrijdagavond naar Canada. Dat heeft een hoge functionaris van de Thaise immigratiediensten gemeld, nadat Rahaf Mohammed al-Qunun eerder vandaag al liet weten dat ze asiel krijgt in Australië. 

De vrouw werd wereldnieuws toen ze zich in Bangkok opsloot in haar hotelkamer om niet uitgewezen te kunnen worden. “Ze hebben me geaccepteerd, ik ben zo gelukkig, nu kan ik een nieuw bestaan opbouwen", zei Rahaf eerder vandaag aan Thaise media. 

“Ze vliegt om 23.15 uur (17.15 uur Belgische tijd, red.) naar Canada”, preciseerde Surachate Hakparn.

De vrouw was haar land ontvlucht omdat haar familie, haar “fysiek, psychisch en verbaal” zou mishandelen. Ze heeft de islam afgezworen en zou vrezen voor haar leven bij terugkeer naar Saudi-Arabië.

De VN-vluchtelingenorganisatie had Australië woensdag al gevraagd asiel te verlenen aan de vrouw. En dat moest snel gaan, want haar vader en broer zijn naar Thailand afgereisd om haar terug te halen. Afvalligheid van de islam is in Saudi-Arabië strafbaar. Wie ervoor wordt veroordeeld kan de doodstraf krijgen.

nieuws

cult

zine