Jemen

VN-Veiligheidsraad vergadert over luchtaanval op bus met kinderen in Jemen, coalitie stelt onderzoek in

1 Een man houdt een schooltas voor een gebombardeerde bus in Saada, Jemen. © EPA

De VN-Veiligheidsraad wil een "geloofwaardig" onderzoek naar de luchtaanval in Jemen waarbij 29 kinderen op een bus om het leven zijn gekomen. Die aanval is toegeschreven aan de militaire coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië ingrijpt in Jemen tegen de sjiitische Houthi-rebellen.

De militaire coalitie die onder leiding van Saudi-Arabië ingrijpt in Jemen tegen de Houthi-rebellen, zal een "onderzoek" starten naar de luchtaanval waarbij zeker 29 kinderen in een bus om het leven zijn gekomen. Dat bericht het officiële Saudische persagentschap SPA.

"Het commando van de coalitie heeft de onmiddellijke start van een onderzoek bevolen om de gebeurtenissen te evalueren en hun omstandigheden op te helderen", verklaarde een hoge verantwoordelijke van de alliantie. De Britse VN-ambassadrice Karen Pierce, die de Veiligheidsraad voorzit, sprak na een vergadering achter gesloten deuren over haar "grote bezorgdheid" en riep op tot een "geloofwaardig en transparant onderzoek".

De beslissing volgt op het nieuws gebracht "door de media en internationale organisaties die werken in Jemen, over een operatie van troepen van de coalitie gisteren in de provincie Saada en over een passagiersbus die collaterale schade van de operatie heeft opgelopen", aldus de verantwoordelijke.

Zeker 50 doden

Bij de luchtaanval kwamen donderdag zeker 50 mensen om het leven. Onder de dodelijke slachtoffers waren volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) zeker 29 kinderen van onder 15 jaar. Volgens het ministerie van Gezondheid van de Houthi-rebellen was de coalitie verantwoordelijk voor de luchtaanval op de bus. Die coalitie heeft de controle over het luchtruim boven Jemen.

Donderdag zei de coalitie al een "legitieme militaire actie" te hebben uitgevoerd tegen militanten die de dag voordien een raket hadden afgevuurd op Saudi-Arabië. 

In het straatarme Jemen woedt al sinds 2015 een bloedige burgeroorlog, die aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost en 22 miljoen inwoners van noodhulp afhankelijk maakt. De regeringstroepen kunnen rekenen op luchtsteun van de door Saudi-Arabië geleide coalitie, terwijl de sjiitische Houthi-rebellen steun krijgen van diens aartsvijand Iran.

nieuws

cult

zine