Video

Rutte in Vlaams Parlement: "Wij zijn de beste buren"

De Nederlandse minister-president Mark Rutte streeft naar meer economische samenwerking met België. Dat liet hij verstaan in de speech die hij als eerste buitenlandse regeringsleider ooit in het Vlaams parlement hield. Als voorbeeld gaf hij de havens van Antwerpen en Rotterdam, die in het buitenland volgens hem vaak als één worden gezien.

Nooit eerder sprak een buitenlandse premier het Vlaamse halfrond toe. "Dit is een belangrijk statement, een erkenning van Vlaanderen als volwaardige gesprekspartner", verwelkomde parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) de Nederlander.

Rutte legde in zijn speech grote nadruk op de bijzondere band van Nederland en Vlaanderen. "Het is uniek dat landen en regio's zich in het buitenland gezamenlijk in de etalage zetten", zei hij in een verwijzing naar de gezamenlijke handelsmissie naar Atlanta.

"Wij zijn beste buren, op alle terreinen, en zonder twijfel beste economische buren. Na Duitsland is België voor Nederland de tweede handelspartner. Het is bijzonder om te zien hoe de havens van Antwerpen en Rotterdam van ouderwetse concurrenten nu concullega's zijn geworden. Met dat begrip bedoel ik niet dat er fusieplannen in de maak zouden zijn, maar een groeiend besef dat de kracht van de één kan bijdragen aan de kracht van de ander. We zijn op heel veel vlakken complementair en ik denk dat het goed is dat gezamenlijk merk verder uit te bouwen."

Share

'We zijn op heel veel vlakken complementair'

Mark Rutte

Rutte waarschuwde voor de beperkte schaal van onze regio. "China ziet geen aparte havens, maar een plek op de kaart barstensvol en kennis en kunde. Wij zien er een grens doorheen lopen, maar in China zien ze dat niet. Ik denk dat we de zaken nog sterker kunnen maken door onze infrastructuurnetwerken beter op elkaar af te stemmen."

EK voetbal

Rutte kon niet anders dan het ook even hebben over Nederland dat niet naar het EK voetbal gaat. "De interne markt en de digitale agenda bieden volop kansen, kansen voor een open doel om het punt te scoren", begon Rutte. "Met punten scoren moet ik wel wat voorzichtig zijn sinds het debacle voor het EK voetbal."

Rutte had daarna wel nog een mooie belofte. "Komende zomer zal blijken dat heel Nederland voor u juicht tijdens het Europees kampioenschap." In tegenstelling tot in het federaal parlement gisteren, applaudisseerden de N-VA'ers deze keer wel.

nieuws

cult

zine