Rusland

Russische seriemoordenaar bekent moord op 81 vrouwen

- Koen Van De Sype - Bron: The Siberian Times, Mirror

Hij was al voor 22 moorden veroordeeld, maar nu heeft de Russische Mikhail Popkov, bijgenaamd de Weerwolf, toegegeven dat hij in totaal 81 vrouwen op een gewelddadige wijze om het leven bracht. Dat maakt van hem de meest actieve seriemoordenaar in de Russische geschiedenis.

Popkov (52) kon achttien jaar lang toeslaan. Hij zocht vooral jonge vrouwen uit, die hij verkrachtte en daarna doodde. Daarbij ging hij bijzonder gruwelijk te werk, met messen, bijlen en schroevendraaiers.

Toen hij in 2012 uiteindelijk werd gearresteerd, vertelde hij de politie dat hij "de straten wou zuiveren van prostituees. Ze lieten hun man en kinderen thuis achter en gingen feesten alsof het hun laatste dag op aarde was."

Voor de rechtbank gaf hij aanvankelijk toe 22 moorden gepleegd te hebben. Ondanks bewijs van de verkrachtingen werd hij enkel voor de moorden veroordeeld.

59 andere moorden

Russische onderzoekers hebben nu bevestigd dat de man nog 59 andere moorden bekende. Voor 47 van die zaken werd hij al in staat van beschuldiging gesteld. Volgens het Russisch Onderzoekscomité, het Russische equivalent van de Amerikaanse FBI, zullen de andere zaken snel volgen.

De kans bestaat overigens dat hiermee nog niet alles gezegd is. Toen Popkov in de rechtbank van Irkoetsk de vraag kreeg hoeveel vrouwen hij nu precies had vermoord, haalde hij zijn schouders op: "Ik kan het niet exact zeggen, ik heb er geen lijst van bijgehouden."

Detentiekolonie

Volgens experts zou Popkov zijn bekentenissen opzettelijk spreiden om het moment van zijn proces uit te stellen. Als hij veroordeeld wordt, zou hij immers overgebracht worden naar een zware detentiekolonie om zijn levenslange celstraf uit te zitten.

Met 81 moorden is Popkov de seriemoordenaar die de meeste slachtoffers ooit maakte in de Russische geschiedenis. In de rest van de wereld zijn er maar enkele daders met meer doden op hun conto: de Zuid-Amerikanen Luis Garavito (138 slachtoffers) en Pedro Lopez (110), en de Britse huisarts Harold Shipman, waarvan wordt aangenomen dat hij 218 patiënten om het leven bracht.

nieuws

cult