Rusland

Russisch oppositieleider Navalny vrijgelaten na 30 dagen gevangenschap

1 Aleksej Navalny aan het gerechtsgebouw in Moskou. © REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vandaag na dertig dagen gevangenschap vrijgelaten, enkele uren voor de start van het WK voetbal in Rusland. Dat maakte hij zelf bekend op Twitter.

"Ik ben opnieuw onder jullie na een verblijf van dertig dagen in de gevangenis. Ik ben verschrikkelijk blij om in vrijheid te zijn", aldus Navalny in zijn tweet.

Aleksej Navalny, die tijdens zijn verblijf in de cel 42 geworden is, werd op 15 juni veroordeeld voor het organiseren van een niet-toegelaten demonstratie, twee dagen voor de vierde benoeming van president Vladimir Poetin. Onder het motto 'Hij is onze tsaar niet' riep Navalny zijn aanhangers op massaal op straat te komen. Duizenden mensen demonstreerden in verschillende Russische steden.

De vorige arrestatie van Navalny dateert van eind februari, na een gelijkaardige demonstratie. Hij werd toen niet veroordeeld. In oktober van vorig jaar werd de oppositieleider nog veroordeeld tot twintig dagen gevangenisstraf voor het oproepen tot niet-toegelaten demonstraties.

nieuws

cult

zine