Update

Rusland spant proces aan tegen VS

1 Sergei Lavrov (links) en Vladimir Poetin (rechts). © reuters

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag aan zijn Amerikaanse collega Rex Tillerson meegedeeld dat Rusland een rechtszaak tegen de VS voorbereidt. Vorige maand werden Russische diplomaten verplicht het consulaat in San Francisco te verlaten. Ze kregen daartoe de opdracht van Washington na toenemende spanningen tussen beide landen. De Russen zijn daarmee echter niet akkoord.

De Russen eisen de eigendommen terug die volgens hen illegaal in de Verenigde Staten in beslag zijn genomen. Dat de Amerikaanse autoriteiten bovendien ook nog de Russische vlaggen van de in beslag genomen diplomatieke gebouwen hebben verwijderd, is ontoelaatbaar, zei Lavrov tijdens het telefoongesprek met Tillerson.

De wetteloze acties van de Amerikaanse diplomaten gaan volgens Lavrov in tegen de intenties  "om de bilaterale relaties die een ongezien dieptepunt hebben bereikt te normaliseren," zo deelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken mee in een verklaring.

Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken, zegt echter dat de VS volledig volgens het boekje hebben gehandeld. "De vlaggen van de voormalige Russische consulaire eigendommen in San Francisco werden met respect omlaag gehaald. Er is geen land ter wereld dat haar eigen vlag en de vlag van andere landen met meer respect behandelt," klonk het. "Dat is iets dat we bijzonder ernstig nemen".  

nieuws

cult

zine