buitenland

Rusland laat ultimatum verstrijken en gaat niet in op Britse eis om uitleg over vergiftigde spion

2 Politieagenten in beschermende pakken werken op de plek van de zenuwgasaanval. © Getty Images

Groot-Brittannië had van Rusland voor middernacht een uitleg geëist over het zenuwgas dat is gebruikt bij de aanval op spion Sergej Skripal en zijn dochter, maar de Russen zijn niet op die eis ingegaan en hebben het ultimatum laten verstrijken.

Deze nacht bleek dat Rusland het ultimatum heeft later verstrijken zonder met die uitleg te komen. "Rusland reageert niet op het Brits ultimatum voor het monsters van de chemische stof heeft ontvangen" aldus een woordvoerder van de Russische ambassade in Londen tegen persbureau Reuters. Op de website van de ambassade verschenen venijnige verklaringen: "Onze Britse collega’s moeten hun vurige propaganda en slogans maar bewaren voor hun achterlijke binnenlandse publiek, waar ze misschien wel effect bereiken."

2 De Britse ambassadeur in Moskou, Laurie Bristow, zei gisteren nog dat Groot-Brittannië een verklaring verwacht van Rusland over hoe het zenuwgas dat is gebruikt bij de aanval op de voormalige dubbelagent in Groot-Brittannië terecht is gekomen. © EPA

Oplopende spanningen

De spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland loopt daarmee steeds verder op. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat het een slecht idee is om "een kernmacht te bedreigen". De landen liggen in de clinch over de zenuwgasaanval op een voormalige dubbelspion en zijn dochter in Salisbury. Het gebruikte middel zou zijn ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie.

De Britse ambassadeur in Moskou, Laurie Bristow, zei gisteren nog dat Groot-Brittannië een verklaring verwacht van Rusland over hoe het zenuwgas dat is gebruikt bij de aanval op de voormalige dubbelagent in Groot-Brittannië terecht is gekomen. "Ik herhaal de opmerkingen van premier May dat we tegen het einde van vandaag een verslag van de Russische staat verwachten over hoe dit materiaal in Salisbury is gebruikt," zei Bristow. Dat verslag is er dus niet gekomen. Rusland ontkent betrokken te zijn bij de aanval.

Sancties

Moskou dreigde eerder al met maatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk. "Dreigementen om sancties in te stellen tegen Rusland zullen niet onbeantwoord blijven", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Britten doen er volgens het departement goed aan die waarschuwing in hun achterhoofd te houden. De Britse mediatoezichthouder Ofcom zei te overwegen de licentie van de Russische nieuwszender RT tegen het licht te houden. Een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei daarop dat "geen enkel Brits medium nog in ons land zal werken als ze Russia Today sluiten".  

nieuws

cult

zine