Gele hesjes

Ruim 40.000 gele hesjes op straat en verschillende demonstranten omver gereden in Frankrijk

2 ‘Acte 14' van de gele hesjes in Parijs. © EPA

Het protest van de gele hesjes-beweging heeft zaterdag in heel Frankrijk nog 41.500 mensen op straat gekregen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de hoofdstad Parijs protesteerden zowat 4.000 mensen.

Vorige week waren nog 51.100 mensen op straat gekomen, van wie 4.000 in Parijs. Volgens de officiële cijfers, die door de gele hesjes worden aangevochten, is de aanhang van de protestbeweging tijdens “acte 14" dus nog verder afgenomen.

Het protest verliep grotendeels vreedzaam. Het grootste incident deed zich voor in de stad Rouen, waar vier mensen lichtgewond raakten toen ze werden omvergereden door een wagen.

In Parijs hebben de ordediensten slechts bij enkele geïsoleerde incidenten traangas ingezet. In Marseille, Bordeaux en Straatsburg worden geen incidenten gemeld. In Toulouse hebben enkele honderden mensen wel een tijdje de toegang tot een vestiging van Amazon geblokkeerd.

Gewonden in Rouen

2 ‘Acte 14' van de gele hesjes. © EPA

Bij een manifestatie van de gele hesjes in de Franse stad Rouen, is een automobilist zaterdagnamiddag op verschillende actievoerders ingereden. Volgens de Franse media zijn daarbij drie tot vier mensen lichtgewond geraakt.

Volgens de prefectuur van Seine-Maritime wilde de bestuurder rond 16.30 uur de manifestatie doorkruisen. Toen het voertuig zich te midden van de actievoerders bevond, zouden volgens de politie verschillende gele hesjes op de wagen beginnen slaan zijn.

De bestuurder, die samen met zijn vrouw en hun baby in de wagen zat, versnelde om zich een uitweg uit de manifestatie te banen. Daarbij raakten minstens drie actievoerders gewond. Zij werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens de politie heeft de bestuurder zich gemeld op het politiecommissariaat. 

nieuws

cult