Noord-Korea

Rode Kruis waarschuwt voor hongersnood in Noord-Korea na hittegolf

- Redactie - Bron: Reuters, Belga
1 Een jonge Noord-Koreaanse boer in 2011. © Reuters

Een langdurige hittegolf in Noord-Korea heeft geleid tot een gebrek aan voedsel in het land. Hele rijst- en maïsvelden zijn kapot en ook andere gewassen hebben de hitte niet overleefd. "Dit heeft mogelijk rampzalige gevolgen", zo meldt het Internationale Comité van het Rode Kruis.

's Werelds grootste hulpverleningsnetwerk waarschuwde voor een ernstige voedselcrisis in het geïsoleerde land dat momenteel ook wordt geteisterd door strenge economische sancties. De Noord-Koreaanse bevolking is hoe dan ook erg kwetsbaar op vlak van malnutritie, maar door de uitzonderlijke hitte is de situatie nog een stuk erger.

Vorige week keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nog nieuwe richtlijnen goed die humanitaire hulp uitsluit van de sancties tegen Noord-Korea. De tekst daarvoor werd voorgedragen door de Verenigde Staten, die momenteel aan een verzoeningsproces bezig zijn met het Noord-Koreaanse regime.

In Noord-Korea zijn volgens de VN naar schatting 10 miljoen mensen, zowat de helft van de bevolking, ondervoed. Vorig jaar meldde de internationale organisatie bovendien een daling van de voedselproductie in het land. 

cult

zine