Update

Religieus geweld in Myanmar kost 64 mensenlevens

- Bewerkt door: Hanne Adriaen, Anneleen De Vel - Bron: belga.be
1 © AFP

Etnisch geweld in de aan Bangladesh grenzende Myanmarese deelstaat Rakhine heeft deze week aan minstens 64 mensen- 34 mannen en 30 vrouwen- het leven gekost. Dat heeft Win Myaing, woordvoerder van de deelstaatregering van Rakhine, vandaag gezegd. Bijna 2.000 woningen werden in brand gestoken en vele mensen sloegen op de vlucht. Bij het conflict staan boeddhisten tegenover Rohingya's, leden van de moslimminderheid.

Het geweld brak zondag uit en flakkerde dinsdagavond weer op, toen Rohingya's protesteerden tegen het gebrek aan overheidshulp.

In juni vielen reeds 90 doden en 90.000 ontheemden bij geweld tussen beide groepen. Aanleiding toen was de verkrachting van en moord op een boeddhistische vrouw door drie moslims. Uit wraak werden toen tien niet bij de feiten betrokken moslims gedood.

Wat de reden voor het heropflakkerende sektarisch geweld is, is niet duidelijk. Voor de Myanmarese overheid, oppositieleidster Aung San Suu Kyi incluis, zijn de Rohingya's, hoewel zij vaak al generaties in het land verblijven, niet meer dan illegale immigranten of derderangsburgers. Volgens de VN zijn de Rohingya's op wereldschaal een van de meest vervolgde minderheden.

nieuws

cult

zine