buitenland

Regeringscrisis in Catalonië na vertrek twee ministers

1 Minister van Binnenlandse Zaken Jordi Jané (l) en minister van Onderwijs Meritxell Ruiz. © rv, Twitter

De Spaanse regio Catalonië is ondergedompeld in een diepe politieke crisis, nadat twee ministers en de woordvoerder van de regionale regering er de brui aan gaven. Het drietal heeft zijn twijfels bij de levensvatbaarheid van het onafhankelijkheidsreferendum dat Catalonië op 1 oktober wil organiseren, omdat de centrale regering in Madrid zich daar hevig tegen verzet.

Het gaat om de minister van Binnenlandse Zaken Jordi Jané en die van Onderwijs, Meritxell Ruiz. Ook de woordvoerder van de regering gooit de handdoek in de ring. Volgens het drietal heeft Madrid "zoveel macht dat het mogelijk is dat we het referendum niet kunnen organiseren".

De Catalanen willen op 1 oktober een referendum organiseren voor onafhankelijkheid van Spanje. Het Spaanse gerecht heeft zich al tegen die volksraadpleging uitgesproken, en ook het centrale gezag in Madrid wil er niet van weten. De Spaanse autoriteiten dreigen onder meer met boetes en vervolgingen voor alle politici en ambtenaren die toch zouden meewerken aan de organisatie van het referendum. Ook ondernemingen die de logistieke kant van het gebeuren zouden verzorgen, riskeren strenge straffen.

Separatistisch
Catalonië wordt sinds 2016 bestuurd door een separatistische regering onder leiding van Carles Puigdemont. Volgens die laatste hebben de betrokken regeringsleden "zelf beslist om aan de kant te gaan staan".

Eenheid
Vicepremier Oriol Junqueras dringt onder tussen aan op eenheid en vraagt dat er "collectief beslissingen worden genomen, zodat de regering zich als één front kan verzetten tegen eventuele sancties".

nieuws

zine