Afghanistan

Recordaantal burgerslachtoffers in Afghanistan in eerste helft van 2017

1 Archiefbeeld. © EPA

In de eerste helft van dit jaar zijn in Afghanistan 1.662 burgers door geweld om het leven gekomen en raakten 3.581 burgers gewond. Nooit eerder vielen er in een periode van zes maanden zoveel slachtoffers in het Centraal-Aziatische land, zo meldt de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan (Unama).

Zowat veertig procent van de slachtoffers werd getroffen door explosies, die zich voordeden bij aanslagen of bij de ontploffing van mijnen of bermbommen. Vooral de inwoners van de hoofdstad Kaboel werden daarbij zwaar getroffen.

Daarnaast vielen er ook ook nog 259 doden en 892 gewonden door zelfmoordaanslagen en andere terreuraanvallen. In vergelijking met 2016 gaat het om een stijging met 15 procent, zo blijkt ook uit het VN-rapport.

In vijftien van de 34 provincies is het aantal slachtoffers toegenomen, wat er volgens Unama op wijst dat het conflict zich blijft uitbreiden. Naast Kaboel worden ook de provincies Helmand, Kandahar, Uruzgan, Nangarhar, Herat, Faryab, Laghman, Kunduz en Farah zwaar getroffen door het geweld. 

Meest gelezen

nieuws

cult

zine