Onafhankelijkheid Catalonië

Spanje stelt Puigdemont deadline: "Vijf dagen om standpunt te verduidelijken"

- Redactie - Bron: Belga, ANP, Reuters, VRT
2 Catalaans leider Carles Puigdemont. © AFP

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vijf dagen om uit te leggen of hij gisteravond nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan grijpt de centrale regering van Spanje in en wordt Puigdemont waarschijnlijk opgepakt en wordt Catalonië enige tijd vanuit Madrid geregeerd, kondigde ze aan.

Spaanse media meldden vandaag dat de regering de separatist Puigdemont tot maandag de tijd geeft "om terug te keren naar de grondwettelijke orde". De regering zou dan tot donderdag 19 oktober de tijd nemen om het antwoord van Puigdemont te analyseren. 

Bevestigt de Catalaanse minister-president dat hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, dan krijgt hij tot donderdag tijd om alsnog terug te krabbelen. Gebeurt dat niet, dan zal de Spaanse regering volgens de bron een beroep doen op het fameuze artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Puigdemont zou volgens zijn fel separatistische aanhang gisteravond feestelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Maar de Catalaanse regeringsleider schoof dat in zijn rede voor zich uit. Hij vroeg uiteindelijk om een mandaat om dat te mogen doen. En toen wilde hij ook de inwerkingtreding van zo'n verklaring opschorten, omdat er vóór de feitelijke onafhankelijkheid toch eerst dialoog met Madrid zou moeten komen.

Dialoog

Rajoy had Puigdemont vandaag tijdens een persconferentie formeel gevraagd duidelijk te maken of die tijdens zijn toespraak gisteravond voor het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van de regio heeft uitgeroepen of niet. Dat is de eerste stap in de procedure om artikel 155 van de grondwet in werking te zetten. Het artikel maakt het de centrale regering in Madrid mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die regio bepalingen van de grondwet schendt.

2 Spaans premier Mariano Rajoy. © AFP

Nadien heeft Spaans premier Mariano Rajoy tijdens een toespraak voor het Spaanse parlement nog gezegd dat hij voorstander is van de dialoog, maar dat die dialoog onmogelijk is met een partij die tegen de grondwet ingaat. 

Dialoog is wel mogelijk, zei Rajoy, maar alleen binnen de contouren van de grondwet. Wat hem betreft, heeft het Catalaanse referendum niet plaatsgevonden omdat het illegaal gehouden werd. "Het referendum is niet volgens de democratische regels verlopen", aldus de premier. "Het was enkel een manier om een onafhankelijkheid op te leggen die maar weinigen willen."

"Geen enkele Europese grondwet erkent het recht op zelfbeschikking. De onafhankelijkheid van Catalonië gaat in tegen elk internationaal rechtsbeginsel." Rajoy liet daarbij de deur open voor een grondwethervorming, maar dan "enkel volgens de juiste spelregels". "Er valt te spreken over een hervorming van de grondwet. De grondwet is niet perfect en kan aangepast worden."

Ondanks het zware politiegeweld van afgelopen zondag, de dag van het referendum, heeft Rajoy de politie bedankt "omdat ze de orde gehandhaafd heeft". De verantwoordelijkheid voor dat geweld schuift hij in de schoenen van Catalaans premier Puigdemont. "Zij die het referendum hebben georganiseerd, hebben de actievoerders aangezet om de politie te verhinderen hun werk te doen. Wij hebben gehandeld zoals elk ander democratisch land gedaan zou hebben."

Grondwetshervorming

Ook de socialistische oppositiepartij PSOE stelde vandaag een interne staatshervorming voor. Partijleider Pedro Sanchez is met Rajoy overeengekomen om een commissie op te richten die zich het komende halfjaar zal buigen over de "modernisering van autonome gemeenschappen" zoals Catalonië middels een grondwetshervorming. 

zine