Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Pro-Turkse rebellen vallen Koerdische militie aan in Noord-Syrië

1 Een Koerdische man in de stad Afrin. afp

Pro-Turkse rebellen hebben in het noordwesten van Syrië een aanval gelanceerd tegen de Koerdische militie van Volksbeschermingseenheden (YPG). Tussen beide kampen zijn hevige gevechten losgebarsten, meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) vandaag in Coventry. Het Turks leger bestookt de Koerden bovendien met artilleriegeschut. Ook andere activisten maken melding van de vijandelijkheden rond de plaats Ain Dakna.

De Koerden controleren in het noordwesten van Syrië aan de grens met Turkije een gebied rondom de stad Afrin. De Turkse strijdkrachten hebben de voorbije weken hun troepen aan de grens duidelijk versterkt. In Afrin wordt gevreesd dat Turkse troepen een interventie in het gebied kunnen beginnen.

Turkije beschouwt de YPG als een Syrisch filiaal van de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De Koerdische militie controleert naast het gebied rondom Afrin verder oostelijk grote gebieden aan de grens met Turkije. De YPG is in Syrië de belangrijkste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Dossier Onrust in het Midden-Oosten
Dossier Onrust in het Midden-Oosten

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine