Update

President Rohani wint Iraanse verkiezingen

- LDL, EB - Bron: ANP, Reuters, Belga

كپشن از شما

16.2k Likes, 956 Comments - سیّد محمد خاتمی (@khatamy) on Instagram: "كپشن از شما"

De Iraanse president Hassan Rohani is herverkozen voor een tweede en laatste termijn van vier jaar, met 57 procent van de stemmen. De huidige president heeft daarmee een grote voorsprong op zijn enige echte tegenstander, Ebrahim Raisi. Hij haalde 38,3 procent van de stemmen. Dat meldt het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Rohani hebben de Iraniërs zich hiermee uitgesproken tegen het extremisme.

Rohani is goed voor 23,5 miljoen stemmen, wat er fors meer zijn dan bij de vorige stembusgang. Toen haalde hij 18,6 miljoen op 36 miljoen kiezers. Tijdens de campagne had Rohani de bevolking gevraagd om hem een ruim mandaat te geven, zodat hij verder kon gaan met zijn koers van hervorming in Iran zelf en meer openheid naar de rest van de wereld. De opkomst lag net iets hoger dan in 2013: 73 procent gisteren, tegenover 72,8 procent vier jaar geleden.

De als een gematigde kandidaat beschouwde Rohani (68) sloot met de internationale gemeenschap een historisch nucleair akkoord, wat leidde tot een gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen het land. Rohani's tegenstander had de steun van de machtige, conservatieve ayatollahs. De stembusgang werd daardoor een referendum over Rohani's hervormingsgezinde koers die meer openheid wil naar het westen. Met deze uitkomst van de verkiezingen is duidelijk dat Rohani die koers kan verderzetten.

Bijna drie kwart van de stemgerechtigde Iraniërs ging stemmen, vergelijkbaar met de opkomst in 2013. Toen haalde Rohani nipt de helft van de stemmen. Hij kwam toen wel uit tegen een conservatief kamp dat verdeeld was over verschillende kandidaten - de huidige president haalde toen ruim 12 miljoen stemmen meer binnen dan zijn dichtste rivaal.

Raisi's nederlaag is al het derde verlies van de aartsconservatieven in vier jaar tijd. Na de presidentsverkiezingen van 2013 moesten ze ook bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar de duimen leggen voor de hervormingsgezinden en de gematigde conservatieven.

Rohani: "Iraniërs stemmen voor matiging en tegen extremisme"

Het Iraanse volk heeft volgens president Hassan Rohani grotendeels voor matiging en tegen extremisme gestemd. "De Iraniërs hebben met hun stem duidelijk aangetoond welke weg ze voor de toekomst willen inslaan", zei Rohani in zijn eerste toespraak na zijn overwinning bij de presidentsverkiezing. "Ze willen vooruitgaan en niet achteruit."

De boodschap van de kiezers wat betreft buitenlands beleid is volgens Rohani duidelijk: vriendschap en geen vijandigheid, vrede en geen geweld, matiging en geen extremisme, verzoening en geen strijd. Daarbij heeft het volk zich ook niet laten misleiden door lege en populistische beloftes, zei Rohani. Hij zal proberen om de komende vier jaar tegemoet te komen aan de verlangens van de bevolking.

nieuws

cult