Burundi

President kan tot 2034 aan de macht blijven: Burundezen gaan akkoord met wijziging van de grondwet

1 Pierre Nkurunziza. © REUTERS

De grondwetswijziging die de Burundese president Pierre Nkurunziza tot 2034 aan de macht kan houden, is bij referendum aanvaard. Dat is maandag officieel bekendgemaakt. Van de deelnemers aan het referendum zou 73,3 procent voor de grondwetswijziging hebben gestemd.

Bijna 5 miljoen Burundezen konden donderdag aangeven of ze de grondwetswijziging steunen waarmee Nkurunziza tot 2034 aan de macht zou kunnen blijven. In het voorstel staat dat het mandaat van de president vanaf 2020 zeven jaar duurt, in plaats van vijf jaar. Of de huidige president opnieuw kandidaat kan zijn, was niet op te maken uit de tekst, maar daar houden alle waarnemers wel rekening mee. De 54-jarige Nkurunziza leidt het land sinds 2005.

Volgens de voorlopige cijfers die de kiescommissie maandag vrijgaf, nam ruim 96 procent van de stemgerechtigden deel aan het referendum. Ongeveer 19,3 procent stemde "nee", 4,1 procent van de stembiljetten was ongeldig en 3,3 procent onthield zich. De definitieve resultaten worden eerstdaags bekendgemaakt. 

nieuws

cult

zine