Referendum Catalonië

President Catalonië: "Uitslag referendum is bindend"

De uitslag van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid van gisteren is geldig en bindend. Dat zegt de Catalaanse president Carles Puigdemont. Hij eist ook dat Madrid zijn politie terugtrekt en kondigde een speciale commissie aan die het Spaanse politiegeweld gaat onderzoeken. Op de dag van de stembusgang vielen bijna negenhonderd gewonden.

1 Catalaans president Carles Puigdemont. © AFP

Negentig procent van de Catalanen stemde gisteren voor onafhankelijkheid. Puigdemont zegt niet uit te zijn op een "traumatische afscheiding" van Spanje, maar wil wel graag tot een nieuwe verstandhouding met Madrid komen. Het regionale parlement moet nu beslissen over de uitroeping van de onafhankelijkheid, meent hij.

De nationale regering en de hoogste rechter hadden het referendum verboden, maar ruim 2,2 miljoen Catalanen gingen toch naar de stembus. Duizenden Spaanse politieagenten waren ingezet om het stemmen te voorkomen en dat liep op veel plaatsen behoorlijk uit de hand. 

Internationale bemiddeling

De Catalaanse president eiste vandaag dat Madrid zijn in de regio ontplooide politie terugtrekt na het geweld van gisteren. Ook heeft hij internationale bemiddeling in de crisis gevraagd. "Wij hebben de aanwezigheid van een derde (partij) nodig. Om efficiënt te zijn moet ze internationaal zijn", zo zei de bewindsman die op een "meer ontspannen klimaat" aandrong.

Desgevraagd zei hij nog geen aanwijzingen te hebben dat de Europese Unie een bemiddelende rol wil spelen en betreurde Puigdemont dat er geen dialoog met Madrid is.

Hoog VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad Hoessein heeft Madrid om een "onpartijdig" onderzoek "naar alle geweld" gevraagd. Hij riep op tot dialoog en beklemtoonde dat politie-interventies altijd "naar verhouding en noodwendig" moeten zijn.

nieuws

cult

zine